З 1 січня 2022 року в Україні повною мірою запрацювала реформа шкільного харчування, ініційована першою леді Оленою Зеленською

2022-01-24

На території Щастинської територіальної громади знаходиться 6 закладів загальної середньої освіти та 7 закладів дошкільної освіти (1 садочок не працює ще 1 має сезонний характер). Всі заклади погодили примірне чотиритижневе сезонне меню.

В оновленому меню для шкільних їдалень – 160 страв з обмеженою кількістю солі, цукру, жирів та субпродуктів.Натомість учні споживатимуть більше молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів та фруктів.

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

-зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі;

-збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;

-зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;

-збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при -одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

-збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

-приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;

-картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

-відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;

-салати треба заправляти перед видаванням;

-треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

-надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з -додаванням висівок, насіння;

-м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

-насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

-у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

-сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);

-сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

-заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

-питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж у шкільних буфетах:

- солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;

- газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.