Як комунальні служби міста борються з ожеледицею

2017-02-07

Як комунальні служби міста борються з ожеледицею

 

На позачерговому  засіданні виконавчого комітету Щастинської міської ради була піднята, на ряду з запланованими питаннями, вкрай гостра тема сьогодення  – ожеледиця, котра була зумовлена ускладненням погодних умов з дощем, який потім змінився різким похолоданням до – 19°С. За дорученням в.о.голови міської ради О.О. Богині, комунальні, правоохоронні  служби прокоментували ситуацію, а представники охорони здоров'я дали рекомендації для запобігання травматизму.

Так, щодо боротьби з ожеледицею директор КП «Жилбудсервіс» О.В.Шевцов дав пояснення. Він зауважив, що ситуація не проста, зима в цьому році екстремальна і за два зимових місяця комунальні служби виробили подвійну норму річного запасу піску. Керівник підприємства підкреслив той факт, що при будівництві міста не була передбачена зливова каналізація, тому на деяких ділянках дороги накопичується дощова вода, утворюючі калюжі і відповідно ділянки зледеніння, наприклад вулиця Дружби. На даний момент, вже ведеться робота по розробці проекту зливової каналізації.

 Посипання вулиць і тротуарів ведеться згідно затвердженого графіка прибирання міських вулиць. Шевцов зауважив, якщо в попередньому році було використано 120 т. піску, то за цей сезон вже вироблено 210 т. і сьогодні очікується підвезення ще 100 т. піску.

Ще з неділі комунальна служба міста переведена в посилений режим роботи. З ранку на вулиці міста вийшли 27 двірників, котрі посипають піском пішохідні зони. Для посипання доріг задіяно 2 розкидачі та 2 трактори. Але головний інженер КП Багатіков І. О. уточнив той факт, що з ожеледицею ведеться боротьба також і хімреагентами, так, на наших дорогах  було використано 1,5 т. бешофиту. Цей реагент краще всього показує свої властивості при температурі до -10° С.

Проте все місто засипати піском і химреагентом неможливо. Тому необхідно дотримуватися елементарної обережності. Насамперед не їздити під час ожеледі на велосипеді, підкреслив Ігор Олексійович Багатіков, який нарахував лише за півгодини вісім велосипедистів на проїжджий частині. Ще керівник комунальної служби Щастя нагадав прислів'я «готуй сани влітку, а воза взимку», порекомендувавши керівникам всіх підприємств і організацій заготовляти пісок для боротьби з ожеледицею на прилеглих територіях ще з літа. У «Жилбудсервіс» також повідомили, що вже сьогодні комунальники надіються повністю посипати  вулиці приватного сектору міста.

Тему ожеледі, а саме її наслідків для здоров'я населення, обговорили в Щастинській міській лікарні із завідуючою фізіотерапевтичним відділенням і депутатом міської ради Столяровою Тамарою Михайлівною.

Вона дала не тільки лікарські рекомендації щодо розпізнавання ознак ударів, розтягнень та інших травматичних станів, але і надання першої долікарської медичної допомоги потерпілим. Розмова була дуже цікавою і змістовною. Наостанок, Т. М. Столярова дала кілька порад щодо взуття. Віддаючи перевагу м'якій каучуковій підошві без каблука, надаючи підошві шорсткість за допомогою підручних засобів, можна вберегти себе від падіння на льоду.  

Проходячи вулицями міста довелося почути безліч думок щодо стану пішохідних зон і проїжджої частини. Літні люди, яким важко пересуватися і в гарну погоду, скаржаться на хоч і посипану піском дорогу, але тим не менш все одно слизьку, та ще й не рівну за рахунок нерівномірного танення снігу. Хочеться застерегти наших пенсіонерів від зайвих прогулянок вулицям міста за таких складних погодних умов.

Маємо велике прохання до водіїв – будьте обережні, просимо також не використовувати авто без гострої необхідності і повідомляти комунальні служби про проблемні ділянки доріг, заїздів, дворів.

Пам'ятайте, що навіть з посипаної ділянки пішохідної зони і проїжджої частини, пісок здувається вітром та разноситься пішоходами, оголяючи лід. Будьте обережні!

Виконавчий комітет Щастинської міської ради