В УКРАЇНІ ПРОВЕЛИ ДОСЛІДЖЕННЯ ДОСТУПНОСТІ МІСЬКИХ ПРОСТОРІВ

2021-07-27

Мінрегіон спільно з компанією Big City Lab та громадською організацією «Безбар’єрність» продовжують роботу над «Альбомом безбар’єрних рішень». Відтак, експерти провели дослідження доступності міських просторів, де проаналізували проблеми, з якими стикаються представники маломобільних груп при користуванні житловими будівлями, парками, скверами, вулицями, громадськими закладами тощо

«Альбом безбар’єрних рішень» створюється у межах ініціативи першої леді Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ «Без бар’єрів».

«Продовжуємо розбудовувати безбар’єрну Україну. «Дослідження доступності міських просторів» – це звіт, який є першим етапом роботи в межах створення Альбому безбар’єрних рішень. Вже відсьогодні всі, хто впливає на безбар’єрність міських просторів, зможуть дізнатися про основні проблеми з доступністю в містах та про нормативні документи з відповідями, як не допустити подібні недоліки у майбутньому», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

Дослідження базується на результатах опитування людей з інвалідністю, літніх людей, батьків із дітьми та інших маломобільних груп населення про їхній досвід користування міськими просторами. Зокрема, щодо бар’єрів, з якими вони стикаються, пересуваючись містом, на роботі, під час навчання чи отримання послуг. Значну частину звіту присвячено аналізу чинних нормативів та стандартів, які регулюють питання безбар’єрності.

«Ми отримали реальний продукт, у якому описані ключові проблеми доступності громадських просторів та перелік нормативних документів, що регулюють їх вирішення. За участі експертів, архітекторів, урбаністів та представників громадськості були виділені найбільш гострі проблеми, а також сформований повний перелік документів із зазначенням, появу яких саме бар’єрів вони допоможуть не допустити у майбутньому», – повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій ЧЕРНИШОВ.

Міністр наголосив, що звіт стане у нагоді всім, хто має вплив на доступність громадських просторів: працівникам муніципалітетів, комунальних підприємств, власникам будівель та помешкань, архітекторам, проєктантам, будівельникам, представниками ОСББ та іншим. Адже, за його словами, вони не завжди повною мірою усвідомлюють масштаб проблем з доступністю.

Наступним етапом роботи стане розробка першої частини «Альбому безбар’єрних рішень», у якій буде проілюстровано, якими мають бути доступні ґанки та під’їзди в українських громадах. Презентацію планується провести восени.

«Альбом має проілюструвати на прикладах, як міське середовище може бути безбар’єрним і дружнім до усіх людей. Водночас він має стати путівником, тлумачником та керівництвом для всіх, хто змінює свої міста, селища, громади та прагне зробити їх вільними від бар’єрів та перепон», – наголосив Олексій Чернишов.

Звіт «Дослідження доступності міських просторів» можна завантажити за посиланням – https://bit.ly/3rAUSEV

Довідково. «Альбом безбар’єрних рішень» створюється у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Його розробниками виступають компанія Big City Lab спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та громадською організацією «Безбар’єрність» за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Аналітичну та технічну підтримку етапу досліджень здійснює школа «Урбанина».

За матеріалами: https://www.minregion.gov.ua/press/news/v-ukrayini-provely-doslidzhennya-dostupnosti-miskyh-prostoriv/