Вірусні гепатити, як пацієнту пройти безоплатно обстеження та лікування.

2021-07-12

Найбільша небезпека вірусних гепатитів полягає у тому, що вони не мають специфічних проявів і виявляються завдяки спеціальним обстеженням. Утім є гарна новина – вірусний гепатит С виліковний. Міністерство охорони здоров’я України підготувало інформацію про те, де пацієнтам можна пройти обстеження та лікування.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі тільки 9% осіб із хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз і 20% із вірусним гепатитом С.

В Україні, за оціночними даними, 1 342 418 осіб інфіковані ВГС, під медичним наглядом перебуває близько 92 000 осіб, що становить 6,9% від оціночної кількості осіб з хронічним ВГС. ВГВ, за оцінками експертів, інфіковані 559 341 осіб, під медичним наглядом перебуває 18 433 осіб, 3,3%. Тобто більшість осіб навіть не знають про свою хворобу, а відтак не отримують доступ до лікування.

- Хто і коли має обстежуватися?

- Кожна людина старше 18 років мала б обстежуватися на маркери ВГС хоча б раз у житті. Повторне тестування раз на рік рекомендоване наступним категоріям населення:
- споживачі наркотиків ін’єкційним або інтраназальним шляхом

(включаючи тих, хто вживав наркотичні засоби ін’єкційним/інтраназальним шляхом хоча б один раз);

- споживачі інтраназальних наркотичних засобів;

- чоловіки, що мають секс з чоловіками;

- пацієнти, які перебувають на гемодіалізі;

- особи, які мали маніпуляції пов’язані з контактом з кров’ю та порушенням цілісності шкіри в медичних та немедичних закладах, у випадку якщо є підозра щодо недотримання заходів з інфекційного контролю коли протягом року особа отримувала стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції або у випадках коли протягом року особа отримувала стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції пов’язані із контактом з кров’ю більше 1 разу;

- особи, які перебували/ють у місцях позбавлення волі,

- медичні працівники та інші працівники, які у зв’язку із виконанням службових обов’язків мали порізи, уколи предметами, які містятьсліди крові, чи інший контакт з інфікованою вірусом гепатиту С кров’ю чи рідинами;

- донори крові;

- особи, які живуть з ВІЛ.

Тестування на маркери ВГС рекомендують у разі, якщо в особи цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, захворювання печінки, причини якого не з’ясовані, патологічні зміни функціональних проб печінки, УЗД або еластографії печінки поза межами норми.

- Де можна обстежитися?

- У свого сімейного лікаря - відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України № 504 від 19.03.2018 року «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» до переліку обов’язкових обстежень на первинній ланці входять тестування на маркери вірусних гепатитів.

- Що робити далі, якщо результат позитивний?

- У разі позитивного тесту, лікар скеровує у приватну лабораторію для проведення підтверджувальної діагностикиполімеразною ланцюговою реакціє на виявлення РНК ВГС. Якщо ПЛР виявляє вірус, це свідчить про хронічний вірусний гепатит С.

Діагноз підтверджено – які наступні кроки?

Потрібно пройти ще додаткові обстеження (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові (АЛТ, АСТ), маркери вірусного гепатиту В HBsAg) і розпочати лікування.

За лінком https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/likuvannya-viru... можна знайти заклади охорони здоров’я, де надається лікування.

- Чи проводиться лікування?

- Наразі в Україні наявні препарати прямої противірусної дії, ефективність яких становить вище 95%, майже не супроводжуються побічними реакціями. Тривалість лікування 12 або 24 тижні (залежно від стану печінки та попереднього досвіду лікування)

- Чи можна дізнатися про наявність лікування онлайн?

- Так, за лінком https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/monitoring-nayavnosti-preparativ-dlya-likuvannya-vgs-i-vgv-dlya-doroslikh-i-diteyможна дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати.

- Що робити після вилікування?

- СВВ 12 чи 24 (стійка вірусологічна відповідь через 12 чи 24 тижні після закінчення лікування) є показником вилікування від ВГС, тобто відсутність РНК ВГС у крові.

Довідково. У 2020 році Нобелівську премію у сфері медицини дали трьом вченим, ХарвіАльтеру, Майклу Хоутону і Чарльзу Райсу, за дослідження вірусу гепатиту С. Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.