УВАГА! Районна програма «теплих кредитів» на 2019-2020 роки розпочата!

2019-04-22
Районна програма «теплих кредитів» на 2019-2020 роки розпочата!
 

В Україні з 2014 року діє Урядова програма з енергоефективності, яка в народі отримала назву «теплі кредити» і яка є дієвим інструментом допомоги населенню та об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Кошти з державного бюджету спрямовані на надання безповоротної фінансової допомоги на проведення енергоефективних заходів: утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізацію освітлення тощо.

   Протягом 2016-2018 років в районі діяла районна Програма відшкодування частини суми кредиту на енергозберігаючі заходи на 2016 – 2018 роки, яка була успішно реалізована. За 3 роки дії Програми нею скористалося 272 сім’ї та 4 ОСББ, отримано «теплих кредитів» на 4762,3 тис.грн., у тому числі ОСББ – на 114 тис.грн. З районного бюджету було відшкодовано населенню 5% або 10% «тіла кредиту» на 268,1 тис.грн.

   На черговій, 24-й сесії районної ради  було прийнято районну Програму відшкодування частини суми кредиту на енергозберігаючі заходи на 2019 – 2020 роки, згідно якої з районного бюджету отримувачам «теплих кредитів» буде відшкодовуватись 15%, але не більше 5000 грн., від суми кредиту на енергозберігаючі заходи. Учасниками Програми є райдержадміністрація, АТ «Ощадбанк» і ПАТ КБ «Приватбанк», ОСББ та фізичні особи – мешканці Новоайдарського району.

   Основною метою Програми є стимулювання населення нашого району до впровадження енергозберігаючих заходів шляхом часткового відшкодування частини суми кредиту з районного бюджету з кінцевим результатом – скорочення споживання населенням природного газу, електро- та теплової енергії і покращення соціально-побутових умов життєдіяльності. Таким чином, на районному рівні створено комплексний фінансово-економічний механізм стимулювання впровадження населенням енерго-зберігаючих заходів за рахунок поєднання власних коштів, державного та районного бюджетів (а в окремих сільських радах – ще й сільського бюджету).

   Банківські установи району не стоять осторонь та всіляко підтримують ініційовані державою програми, тісно співпрацюють з райдержадміністрацією та сільськими радами. Результатом цієї кропіткої роботи стало підписання 12 квітня 2019 року Угод про співпрацю в рамках районної Програми «теплих кредитів» з АТ «Ощадбанк»!

   Тож, з 12 квітня 2019 року всім, хто отримав кредити в державних банках на заходи з енергозбереження,  з державного бюджету відшкодовується 35% від суми «тіла кредиту» і з районного – 15%, разом  виходить 50% ! А для мешканців Олексіївської, Колядівської,  Дмитрівської, Співаківської, Бахмутівської, Штормівської, Чабанівської та Новоохтирської сільських рад додатково ще 10% з сільських  бюджетів.

   Розроблення Програми, затвердження її на сесії районної ради та підписання Угод - це визначна для Новоайдарського району подія, яка є наслідком тісної співпраці Уряду та місцевої влади у напрямку прийняття місцевих програм відшкодування за «теплими кредитами», їх розширення на всі категорії позичальників та головне – виділення коштів на їх фінансування.

   Піклування про добробут населення Новоайдарського району – найбільша цінність для державних службовців. Тож нехай у ваших оселях буде   по-справжньому тепло!

Мешканці Щастя також можуть взяти участь у програмі "теплі кредити". Створюємо ОСББ та розпоряджаємося своїм житлом на свій розсуд: утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон та вхідних дверей на енергоефективні, модернізацію освітлення тощо.

 

   Сектор з питань інфраструктури райдержадміністрації