Урочистості до Дня Соборності України відбулись в м.Щастя

2018-01-22

Погожого морозного дня, 22 січня 1919 р., святково прибраний Софіївський майдан у Києві заповнили десятки тисяч жителів столиці, численні гості, військо та 36 галицьких делегатів. О 12 год. над колонами пролунало "Слава", прозвучав національний гімн.
Міністр закордонних справ Західноукраїнської Народної Республіки Лонгин. Цегельський оголосив грамоту - ухвалу Украінської Народної Ради і передав її голові Директорії Володимиру. Винниченку. У відповідь член Директорії Федір. Швець зачитав Універсал уряду Української Народної Республіки.
В Україні 22 січня в честь проголошення злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в 1919 році відзначається День Соборності.
І сьогодні, наше місто Щастя, святкувало 22 січня 2018 року річницю проголошення Соборності нашої держави. До цього свята готувались учні загальноосвітніх та позашкільних закладів, бібліотеки та міський Палац культури. Історичні події прийдешнього століття не тільки розмовляли мовою архівних документів та чорно-білих фотографій, а також обговорювались за шкільними партами, в бесідах та тематичних лекціях. В школах пройшли уроки єдності.
Та головною традицією цього свята є побудова «живого ланцюга». Учні ЗОШ №1 ім. Костянтина Кутового та №2 провели живу акцію, стоячи пліч о пліч на шкільному дворі, в реакріаціях, з маленькими прапорцями. Кожен школярик ЗОШ №1 до свята отримав саморобну святкову листівку від своїх педагогів, до речі, такий крок назустріч до своїх вихованців, новий та цікавий формат. Діти старанно готувались до свята, деяки підготували власноруч прапорці, а деяки школяри готували плакати для проведення тематичних уроків.

День Соборності України в ЗОШ №1

День Соборності України в ЗОШ №2

На урочистостях до Дня Соборності були присутні керівники виконавчого комітету Щастинської міської ради, представники комунальних закладів, Національної поліції та ЗСУ. Виконуючий обов’язки міського голови, секретар ради Богиня Олександр Олександрович привітав усіх присутніх з історичною подією давнини. Він наголосив на актуальності Соборності України: від сивих Карпат до степів Донбасу – це один єдиний народ. Командир роти батальйону поліції особливого призначення «Луганськ-1» Литвинець Є.Я також привітав щастинців з Днем Соборності України. Військовослужбовець виразив надію на відновлення миру на нашій землі.
До свята, в рамках урочистостей, відбувся показ фільму щодо історичних подій проголошення Злуки Західної Української Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Республікою в одноцільну суверенну Народну Республіку. В залі пролунали пісні про рідну країну в виконанні хору ветеранів Палацу Культури, учениць ЗОШ №2 Поліни Бєжанової «Моя Україна», школи-інтернату Валерії Пащєнко – «За лісами», виконання котрій супроводжувалося таночком дівчаток, одягнених в барвисті українські костюми. Підросли маленькі артисти з дитячого ансамблю Палацу культури «Гармонія», їх пісня «Нова Україна» заслужено отримала овації залу. Школа естетичного виховання також брала участь в підготовці свята. Танок Марії Сисоєнко (колектив «Цвітінь») підкорив яскравістю, ритмом та настроєм. Всіх артистів зустрічали та проводжали оплесками, атмосфера була тепла та невимушена.


Донести святковий настрій до кожного допоміг колектив Палацу культури, з шаною вручив великий коровай, прикрашений червоними квітами та зеленим листячком. Усі отримали по шматочку цього духмяного українського короваю – символу злагоди та багатства українського народу.