У Щасті відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

2021-02-15
У Щасті відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав   

Сьогодні, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-у річницю виведення військ колишнього СРСР з Афганістану. Напередодні цієї пам’ятної дати воїни-інтернаціоналісти, небайдужі щастинці за традицією зібралися у сквері Пам’яті, де відбувся мітинг.

 У заході взяли участь керівник військово-цивільної адміністрації міста Щастя Олександр Дунець,  представники комунальних установ та адміністрації міста, громадські активісти та школярі, які навчаються у школі імені загиблого героя інтернаціоналіста Костянтина Кутового.

Під час мітингу до зібрання звернувся керівник ВЦА Олександр Дунець. Очільник міста зазначив, що воїни-інтернаціоналісти показали справжній героїзм, приклад мужності та вірності військовій присязі. Він подякував воїнам-інтернаціоналістам,які пройшли через Афганську війну. «Я схиляю голову перед загиблими та щиро дякую тим, хто сьогодні з нами», - сказав керівник адміністрації міста.

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять військовослужбовців, що загинули під час міжнародних конфліктів. Після цього відбулося покладання квітів до  меморіалу на честь воїнів-інтернаціоналістів. По традиції члени Щастинської спілки воїнів-інтернаціоналістів також поклали квіти до пам’ятної дошки Костянтину Кутовому, колишнього учня Щастинської школи № 56, геройськи загиблого у Афганістані.

 

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей - сиротами.

Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Вдивляючись в обличчя дорослих чоловіків, які  зовсім хлопчиськами були вимушені зазнати жах війни, розумієш, що гіркоту втрат загиблих побратимів забути не можливо. Згадаємо рядки вірша першого голови Щастинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Юрія Івановича Боровкова «Чорний тюльпан» - слова болю реквієму по загиблих.

15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — Афганська війна (1979-1989)  була програна. За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної армії.

У цей скорботний день ми схиляємо голову перед синами України, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу. Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. Зараз у рядах Спілки ветеранів, яку  очолює з 2014 року Микола Валуйсков, нараховується 51 ветеран. Із них в Афганістані несли службу 28 чоловік, у Чєхословакії – 8, та завжди, у хвилини горя та радості, поряд з ними  дружини – 14 бойових подруг.

Зичимо вам, шановні воїни–інтернаціоналісти, міцного здоров’я і мирного неба, добра і злагоди вашим родинам , достатку і довголіття, аби жахіття війн більше ніколи не поверталися у наше мирне життя.