Іспит на рівень володіння державною мовою змінюється

2021-08-10

Про це повідомила голова Національної комісії зі стандартів державної мовиОрися ДЕМСЬКА

Голова Комісії поінформувала, що за ініціативи Міністерства освіти і науки України Кабінет Міністрів України дав доручення Національній комісії зі стандартів державної мови спростити процедуру іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Член Комісії Ольга ШЕВЧУК-КЛЮЖЕВА наголосила, що етапи складання іспиту залишаються незмінними. Претенденти повинні зареєструватися в системі https://exam.mova.gov.ua та бути фізично присутніми в місці проведення іспиту. Комісія своїм рішенням встановлює результати іспитів протягом 15 календарних днів та вносить дані у Реєстр державних сертифікатів. Це забезпечує прозорість іспиту.

Найближчим часом буде скореговано стратегію відкриття додаткових місць для реєстрації на іспит. 3 серпня 2021 р. під час реєстрації у системі перебувало понад 2500 осіб, що значно сповільнило її роботу. Тому надалі додавання вільних місць у системі відбуватиметься постійно через оновлені інструменти, що надані центрам іспитування на місцях. Реєстрацію на іспити буде відновлено 10 серпня 2021 р. після 18.00.

Змінюється час, відведений для складання іспиту на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків. Тепер він становитиме 30 хвилин. Це впливає на структуру іспитової роботи – Комісія трансформувала письмовий блок іспитової роботи та оптимізувала набір завдань. Письмова частина складатиметься з тестів: їх стане менше, але вони будуть складнішими. Усна частина міститиме 1 завдання – монолог.

Скорочення тривалості іспитової сесії та зміна структури іспитової роботи дасть змогу істотно збільшити пропускну здатність мережі іспитових центрів.

Іспит на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які мають намір набути громадянство України, лишається незмінним – його тривалість орієнтовно 2 години.

Орися Демська наголосила, що Комісія робить усе можливе, щоб якомога більше охочих мали можливість скласти іспит та отримати сертифікат про рівень володіння державною мовою.

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/ispit-na-riven-volodinnya-derzhavnoyu-movoyu-zminyuyetsya