Порядок оформлення право власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

2021-10-29

Загалом, процедура оформлення спадщини на буд-яке майно складається з наступних етапів:

• відкриття спадкової справи нотаріусом за останнім місцем проживання спадкодавця чи місцезнаходженням його нерухомого майна;

• подання нотаріусу нотаріально засвідчених заяв про прийняття спадщини від спадкоємців;

• визначення спадкової маси, в т.ч. перевірка реєстрації майна за спадкодавцем;

• видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцеві (не раніше ніж через 6 місяців з дня відкриття спадщини);

• реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (якщо успадковане нерухоме майно). Щодо оформлення спадщини на земельну ділянку є свої особливості. Для оформлення спадщини саме на земельну ділянку нотаріусу необхідно мати в спадковій справі також витяг з кадастру (ДЗК) на земельну ділянку. Витяг з кадастру видається місцевим управлінням Держгеокадастру на підставі запиту нотаріуса. На практиці нотаріус складає нотаріальний запит та передає його заінтересованій особі (спадкоємцю) в руки для отримання останнім Витягу з кадастру. В тексті нотаріального запиту, при цьому, вказується особа, яку уповноважено отримати витяг з ДЗК на руки. Нотаріус, отримавши витяг з кадастру, проводить всі необхідні заходи щодо належного оформлення спадкової справи та не раніше ніж через 6 (шість) місяців з моменту відкриття спадщини (день смерті спадкодавця) видає спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку. Одночасно, нотаріус також проводить реєстрацію права власності на земельну ділянку за спадкоємцем в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, для того щоб отримати земельну ділянку у спадщину спадкоємцеві необхідно вчинити наступні дії:

• подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини;

• отримати Витяг з кадастру в місцевому управлінні Держгеокадастру на підставі запиту нотаріуса;

• отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину;

• отримати у нотаріуса витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. З моменту отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, спадщина на земельну ділянку може вважатись оформленою належним чином. Вказаний витяг є остаточним документом, який підтверджує право власності на успадковану земельну ділянку.

Додатково звертатись до реєстраційної служби (Укрдержреєстру) для реєстрації права власності на земельну ділянку не потрібно. Якщо Вам потрібна правова допомога, звертайтеся до «Щастинського бюро правової допомоги» Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: 91480, Луганська область, м.Щастя, вул. Республіканська, багатофункціональний сервісний центр. Тел: (095) 450-58-04.