Переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення

2022-01-20

01 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 31 березня 2020 року № 552-IX«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (далі - Закон), відповідно до якого:

→ З 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року обіг земель сільськогосподарського призначення буде відбуватися між громадянами України. Максимальний розмір – 100 га на людину.

→ З 1 січня 2024 року поряд з фізичними особами землю зможуть купувати також юридичні особи, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. При цьому максимальний розмір придбаної землі може становити 10 тис. га.

Згідно статті 131 Земельного кодексу України набуття права власності на земельні ділянки відбувається на підставі цивільно-правових угод ( зокрема договору купівлі-продажу). Купівля-продаж земельної ділянки здійснюється з дотриманням переважного права на її придбання. Переважне право на придбання земельної ділянки може бути передано його суб’єктом іншій особі, про що такий суб’єкт має письмово повідомити власника земельної ділянки.

Ч.1 ст.9 Закону України «Про оренду землі» передбачено переважне право орендаря на придбання орендованої земельної ділянки у власність у разі її продажу.

Механізм реалізації цього права регулюється ст.130-1 Земельного кодексу України (крім продажу земельної ділянки на земельних торгах).

Орендар земельної ділянки сільськогосподарського призначення має переважне право купівлі цієї земельної ділянки у другу чергу.

 

Тобто орендар може реалізувати своє переважне право купівлі земельної ділянки лише у разі відсутності суб’єкта першої черги або у разі його відмови від купівлі даної земельної ділянки.

 

Якщо земельна ділянка знаходиться в оренді, орендар має переважне право купівлі земельної ділянки, щоб продати земельну ділянку іншій особі, ця особа повинна запропонувати більш високу ціну, яку орендар відмовиться платити.

Договір купівлі продажу укладається через нотаріальну контору, то необхідно в строк не пізніше як за два місяці до дня укладення такого договору , подати заяву про свій намір продати земельну ділянку та проєкт договору,  нотаріусу який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу Нотаріус зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про  намір Орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Для продажу земельної ділянки необхідно мати при собі такі документи:

– Паспорт та ідентифікаційний код;

– Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

 – Документи на право власності (свідоцтво про право власності на земельну ділянку, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або державний акт);

– Витяг з Державного земельного кадастру.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Оцінку буде проводити Держгеокадастр, яка складатиметься з аналізу грунтів за різними параметрами: склад, кліматичні умови, розміщення.

Розрахунки провадяться в безготівковій формі.

Не допускається набуття права власності на земельні ділянки за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

Сплата податку при укладанні договору купівлі - продажу

Необхідно буде сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, та військовий збір у розмірі 1,5%, до того ж ще до моменту нотаріального посвідчення договору відчуження земельної ділянки. Базовою розрахунковою величиною для оподаткування буде зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом.

Якщо у Вас виникли інші запитання, Ви можете звернутись до сектору  “Щастинського бюро правової допомоги” відділу Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою : Луганська область, м. Щастя, вул.Республіканська, багатофункціональний сервісний центр або за т. (095) 450-58-04.