ПАЛИТИ ЛИСТЯ ТА СМІТТЯ ЗАБОРОНЕНО!

2021-11-02

Щороку восени нашу громаду охоплює дим від спалювання сухостоїв, залишків сухої рослинності, опалого листя, а з ним і сміття. Це завдає шкоди не лише здоров’ю людини, а й забирає життя у великої кількості живих організмів, та зменшує родючість ґрунту.

Вогонь висушує ґрунт і позбавляє землю природного відбивача сонячних промінів, яким є сухостій. Постійне спалювання рослинного покриву порушує водний баланс між ґрунтом і атмосферою. Чорна поверхня згарища притягує сонячне тепло і ще більше прискорює випаровування вологи з ґрунту, що так необхідна нашим водоймам.

Крім того, вогонь винищує цінні, рідкісні і користі рослини та їх насіння, а їх місце займають бур’яни – чужинці (наприклад, амброзія полинолиста, борщовик Сосновського та інші).

Ще однією загрозою є бензопірен і діоксини, що виділяється із тліючого листя, картоплиння й трави. Це одні з найотрутніших для людини речовин, що здатні викликати онкологічні захворювання.

Що ж робити з рослинними рештками?

Найпростіший спосіб використання рослинних залишків є компостування. Це не тільки безпечно для довкілля, а ще й отримання органічного добрива.

Розповідайте своїм близьким, друзям та сусідам про наслідки, до яких призводить спалювання, щоб якомога більше людей прийняли правильне рішення – не спалювати, а компостувати рослинні рештки.

Також нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15 300 грн. до 21 420 грн.