Обов’язкові медичні огляди: для кого й коли?

2021-07-06

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує роботодавців та найманих працівників підприємств по те, що у цей час фактично існує три основних медичних оглядів, які не є взаємозамінними. Відрізняються вони масштабом і цілями й регламентуються різними нормативно-правовими актами.

Медичний огляд працівників певних категорій.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про охорону праці», статті 169 Кодексу законів про працю України, роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Цій медичний огляд обов’язковий для категорій працівників, зайнятих на важких роботах, на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, на роботах, де є потреба у професійному доборі (перелік робіт, де є потреба у професійному доборі, затверджений спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України і Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 року №263/121 і зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25.01. 1995 р. за № 18/554), для осіб віком до 21 року (незалежно від професії та виду діяльності).

Мета проведення - визначення стану здоров’я працівника і реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу; виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь); своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників; забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу; вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу; розробки індивідуальних та групових лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику; проведення відповідних оздоровчих заходів.

Процедура проведення таких медичних оглядів працівників, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року чітко визначена у Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок № 246).

Обов’язковий попередній (до прийняття на роботу) та періодичний профілактичний медичні огляди.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III (далі - Закон № 1645) та статті 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. № 4004-XII роботодавець зобов’язаний організувати проведення обов’язкового попереднього (до прийняття на роботу) та періодичних профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, виникнення харчових отруєнь у порядку та за свої кошти забезпечити фінансування проведення медичних оглядів. Метою проведення цих медичних оглядів є запобігання розповсюдженню інфекційних та небезпечних захворювань, динамічне спостереження за станом здоров’я працюючого населення. Механізм проведення та видача особистих медичних книжок визначені Правилами проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 року № 280 і зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 23.04. 2013 р. за № 665/23197.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам та Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок (далі - Порядок) затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559. Відповідно до цього Порядку проводяться обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, та видача їм особистих медичних книжок.

Медичний огляд водіям транспортних засобів.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про дорожній рух» від 30 червня 1993 року № 3353-XII (із змінами) (далі - Закон № 3353-XII) медичний огляд проводиться з метою визначення здатності водіїв до безпечного керування транспортними засобами. Періодичність оглядів, порядок проведення медичних оглядів і направлення водіїв на позачергові огляди визначена у Положенні про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, що затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України від 31.01.2013 № 65/80 і зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2013 за № 308/22840 (далі – Положення), розробленого відповідно до статей 45, 46 Закону № 3353-XII.

Згідно з цим Положенням медичний огляд водіям транспортних засобів проводиться з метою визначення придатності особи до безпечного керування транспортними засобами. Медичні огляди водіїв транспортних засобів поділяються на: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові та післярейсові огляди, а також позачергові огляди.

Періодичному медичному огляду підлягають водії транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом:

віком до 55 років (включно) - один раз на 10 років;

віком від 56 до 75 років (включно) - один раз на 3 роки;

віком від 76 років і більше - один раз на рік.

Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному медичному огляду один раз на рік. Відповідно до вимог Переліку захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затвердженого наказом МОЗ від 24.12.1999 № 299, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2000 за № 31/4252, при виявленні ознак захворювання або вади, перевізник за поданням медичного працівника направляє водія на позачерговий медичний огляд. Стаття 46 Закону № 3353-XII вимагає від керівництва підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та господарювання, до штатів яких входять водії, мати приміщення для здійснення лікувально-профілактичних заходів, а при чисельності водіїв менше 100 чоловік укласти договір з територіальними медичними закладами на їх медичне обслуговування.

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області впевнено в тому, що відповідальне ставлення роботодавця до своєчасного проведення медичних оглядів працівників, їх правильна організація буде сприяти своєчасному виявленню професійних захворювань, встановленню медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також запобіганню виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.