Обережно! Отруєння грибами небезпечне для життя.

2021-10-06

Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. Саме на осінь припадає пік отруєнь грибами. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, від початку осені 2021 року спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. В Україні вже зафіксовано 19 постраждалих від отруєнь дикорослими грибами, у т.ч. 5 дітей. Померло внаслідок отруєння дикорослими грибами 4 людини, з них – 2 дітей.

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.

Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:

Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.

Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).

Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.

Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Первинні ознаки отруєння грибами (нудота, блювота, біль у животі, пронос) настають через 1-4 години після споживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого та кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Основні ознаки отруєння грибами:

  • нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея;
  • запаморочення, зниження пульсу, підвищення температури тіла;
  • задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.
  • Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря або телефонуйте 103!

Профілактика отруєння грибами:

  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтесь від споживання таких грибів;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

 

Перша допомога при отруєнні грибами:

Викликати «Швидку медичну допомогу» (телефон 103). Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промити шлунок потерпілому: дати йому випити 5-6 склянок кип’яченої підсоленої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, після чого викликати блювоту, натиснувши пальцями на корінь язика. Процедуру повторити кілька разів, доки промивні води стануть чистими. Після цього прийняти 4-5 пігулок активованого вугілля і обов’язково поставити клізму.

Прикласти до ніг та живота грілки для полегшення стану потерпілого і дати йому випити міцного чаю, кави або підсоленої води.

З’ясувати, хто ще вживав гриби разом з потерпілим та провести профілактичні заходи.

Для встановлення причини отруєння необхідно зберегти рештки грибів.

Забороняється вживати будь-які ліки, а надто ж алкогольні напої та молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!