Обережно! Африканська чума свиней

2017-03-01

УПРАВЛІННЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ В НОВОАДАРСЬКОМУ РАЙОНІ

ПОВІДОМЛЯЄ

 

О Б Е Р Е Ж Н О!  А Ф Р И К А Н С Ь К А  Ч У М А  С В И Н Е Й!

Африканська чума свиней (АЧС) - високо контагіозна вірусна хвороба свійських та диких свиней, яка перебігає блискавично, гостро, включаючи при цьому  лихорадку, синюшність та приводить до загибелі всього наявного поголів’я тварин.

Збудник АЧСє стійким до широкого діапазону температур і кислотно-лужного балансу середовищ, зберігається у трупах свиней та гною - до 3 місяців, у м’ясі від хворих тварин – до 5 місяців.

СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ НЕМАЄ! ЛІКУВАННЯ ЗАБОРОНЕНО!

Шановні громадяни, ваша допомога та свідоме ставлення допоможуть врятувати наш регіон від африканської чуми свиней!

Головне -  не допустити занесення інфекції, а саме:

- утримувати свиней у закритих приміщеннях, без вигулу;

- не використовувати для годівлі свиней відходи громадського харчування;

- не допускати сторонніх осіб, тварин та транспорт на територію, на якій утримуються свині;

- не приховувати захворювання свиней та не намагатися лікувати їх самостійно;

- забезпечити проведення клінічного огляду та вакцинацій проти класичної чуми свиней.

 

У випадку підозри на захворювання свиней терміново звертайтесь до державної служби ветеринарної медицини!

 

Контактні телефони територіальної

служби ветеринарної медицини                                              (06445)9-46-80, 9-28-57, 9-31-05, 9-40-98

 

 

             Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні, а також на території Луганської області значно погіршилась та набула критичного рівня.

             З 2012 року в Україні зареєстровано 153 випадки АЧС (128 – домашні, 24 – дикі та 1 інфікований об’єкт), в тому числі з початку 2017 року зафіксовано 5 випадків африканської чуми свиней на території п’яти областей: Миколаївської, Кіровоградської, Луганської, Одеської та Харківської.

             Вогнище АЧС на території Луганської області зафіксовано 07.01.2017 року на території Старобільського району, с. Чмирівка, військової частини в/ч № 1060; 21.01.2017 року на території Новоайдарської селищної ради, в особистому селянському господарстві.             З метою недопущення занесення та розповсюдження збудника африканської чуми свиней в нашому місті, Щастинська міська рада  доводить до відома населення інформацію стосовно АЧС, її клінічні ознаки, патологоанатомічні дані.

            АЧС - це високо заразне і часто фатальне захворювання свиней всіх груп. Викликається ДНК-вірусом, що належить до родини Asfarviridae. Вірус надзвичайно стійкий і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, тканинах, замороженому чи копченому м’ясі. Передається через прямий контакт, годівлю помиями, кліщами Ornithodoros і через механічну передачу ( таку як голки при лікуванні). Існує лише один серотип. Вакцина не існує.

АЧС не є загрозою для людини.

Клінічні ознаки: Велика кількість вірусу поширюється протягом 24-48 годин, перед розвитком клінічних ознак та під час гострої стадії інфекції. Інкубаційний період коливається від 5 до 15 днів. Свині можуть померти після короткого періоду з високою гарячкою перед розвитком клінічних ознак. Свині стають пригніченими, лежать, важко дихають, припиняють споживання корму і можуть збиватись в купи.

Гостра форма: Гарячка (40,5-420 С), шкіра геморагічна та ціанотична, збільшений пульс та частота дихання, блювота, діарея чи запор, піна може з’явитися на ніздрях та, іноді, кома. Смерть звично наступає протягом 1-7 днів після розвитку клінічних ознак. Смертність майже 100%. Ті що вижили можуть переносити вірус кілька місяців і переходити у підгостру та хронічну стадії.

Підгостра форма: Менш інтенсивна, із загибеллю через декілька тижнів. Аборт. Смерть звично 30-70%.

Хронічна форма: ознаки можуть різнитись. Втрата ваги, нерегулярна гарячка, респіраторні ознаки, артрит, збільшення суглобів. Може проходити декілька місяців перед появою.

Патологоанатомічні дані

-          У свиней з білою шкірою шкіра може бути синювато-пурпурною особливо на вухах, рилі, грудях, череві та кінцівках.

-          Рідина у грудній та черевній порожнинах, кров’янистого відтінку.

-          Поширені знекровлення і кровотечі в багатьох органах.

-          Збільшена, темна селезінка та/чи лімфовузли.

-          Легені не спадаються і є важкими, блискучими та вологими.

Диференційний діагноз:

Класична чума свиней та Дерматитний невропатичний синдром свиней (PDNS): подібні патологоанатомічні зміни. Необхідна лабораторна диференційна діагностика.

Бактеріальні хвороби: такі як бешиха, сальмонельоз та пастерельоз звично реагують на антимікробні препарати і мають нижчі рівні захворюваності та  смертності.