Нова форма сімейного виховання — патронатна сім'я

2023-02-13

Патронатна сім’я

З 2016 року вперше в українському законодавстві запроваджена нова форма сімейного виховання — патронатна сім'я. Для України це було нове явище, проте в розвинених країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

Патронатна сім’я — це сім'я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, тимчасово допомагаючи дитині, яка опинилися у складних життєвих обставинах, а також має належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати та побутових зручностей.

Патронат над дитиною — це послуга тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Рішення про введення послуги з патронатунад дитиною ухвалюють районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських рад з урахуванням потреб населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах приймають рішення (розпорядження) про запровадження послуги з патронату над дитиною, яким визначається організація або заклад, на який покладатимуться функції з організації надання такої послуги (далі - соціальний заклад).

Порядок створення патронатної сім'ї

1 етап. Проходження первинного відбору

Особи, які бажають стати патронатними вихователями, мають пройти первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі.

Первинний відбір проводять Соціальний заклад разом із Службою у справах дітей. Рішення про проходження первинного відбору ухвалюється на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і проведеного Соціальним закладом разом зі Службою у справах дітей обстеження умов їхнього проживання.

ІІ етап. Проходження навчання

Кандидат в патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім'ї, який братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною, проходить обов'язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики.

За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім'ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною.

ІІІ етап. Укладення договору про надання послуг з патронату над дитиною

У разі отримання рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною орган опіки та піклування впродовж місяця укладає з кандидатом в патронатні вихователі Договір про надання послуги з патронату над дитиною.

ІV етап. Влаштування дитини в сім'ю.

Рішення про влаштування в сім'ю патронатного вихователя дитини ухвалює орган опіки та піклування за місцем проживання або влаштування дитини.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною

Патронатній сім'ї з державного бюджету виплачуються такі різновиди соціальних виплат:

  • соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім'ю, в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку;
  • оплата послуг патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка проводиться в розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

 

Більш детальна інформація у постанові Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. №893«Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною».