Хрещення Господнє — свято Богоявления

2018-01-19

Хрещення Господнє — свято Богоявления

На свято Водохреща віруючи прийшли до Свято-Катерининського храма, де починаючи з вечірнього молебню розпочався обряд освячення води. Богослужіння нагадало віруючим про велике таїнство Хрещення. Коли ж найкраще згадувати про нього, як не сьогодні, в день святкування Хрещення Спасителя нашого Господа Ісуса Христа.
Якщо людина вірить в Бога, бажає увійти в Царство Боже, то вона обов'язково повинна прийняти таїнство Хрещення. Бо воно є необхідною умовою для входження людини в суспільство духовне, в Церкву, з надією досягти Царства Божого. "Аще хто увірує й охреститься, - нагадав слова Господа отець Василій, - спасеться, а хто не увірує і не хреститься - засуджений буде". Всякий, хто увірує і хоче врятуватися, кожен християнин, повинен сам прийняти таїнство Хрещення і своїх дітей хрестити.
Господь дав свободу людині, і він може йти або до Бога, або до диявола. Третього шляху немає. Немає середнього стану. Тому ми, християни,- вказав на святковій проповіді протоієрей отець Василь, - повинні йти до Бога, прагнути до Нього, вірити Йому, приймати таїнства, виконувати заповіді Божі, а якщо щось не виконали, то усвідомлювати це і не виправдовуватися, а оплакувати свої гріхи перед Ним, просити вибачення, щоб Він милосердний Господь простив і очистив нашу душу. Хто ж свідомо грішить, виправдовує свої гріхи, не кається в них, той противиться Господу, робиться ворогом Божим і йде до диявола.
Починаючи з Водохресного святвечора і весь наступний день, 19 січня, вода має особливі властивості. Після святкового богослужіння настоятель Свято-Катерининського храма справив чин освячення води.
В цьому році , на Водохреща, не було освячення води на місцевих водоймах. Але зовсім не обов'язково занурюватися саме в ополонку. Багатьом проходження обряду просто не доступно в силу особливостей організму або стану здоров'я. Важливо розуміти і те, що купання в ополонці – це не обов'язковий обряд Хрещення. Головне – це відвідування храму, служіння молебню і правдива віра.