Дмитро Кулеба: Україна вперше в історії отримала стратегію зовнішньополітичної діяльності

2021-08-02

Міністр закордонних справ Дмитро КУЛЕБА повідомив про ухвалення Радою національної безпеки та оборони першого в історії нашої держави стратегічного документу щодо зовнішньої політики – Стратегії зовнішньополітичної діяльності України

Міністр нагадав, що історичний документ розроблений на доручення Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО. Глава держави раніше наголошував на необхідності чіткої стратегії зовнішньої політики задля захисту національних інтересів України. 

«Це перший в історії України систематизований стратегічний документ найвищого рівня щодо зовнішньої політики нашої держави», – заявив він.

Дмитро Кулеба зауважив, що до розробки Стратегії були залучені експерти та науковці, представники провідних аналітичних центрів у сфері зовнішньої політики, Національного інституту стратегічних досліджень, експерти високого рівня з числа колишніх керівників дипломатичної служби.

«Зміст Стратегії можна систематизувати за трьома напрямами. Україна – активний учасник міжнародної політики. Україна формує безпекову архітектуру для себе, регіону та світу. Україна – це країна нових економічних можливостей», – заявив він.

Стратегія формулює мету зовнішньої політики нашої держави: утвердження України у світі як сильної та авторитетної європейської країни, здатної забезпечити сприятливі зовнішні умови для стійкого розвитку і реалізації потенціалу держави, економіки та українців.

Глава української дипломатії перелічив шість пріоритетних напрямів зовнішньополітичної діяльності, які визначені у Стратегії:

1. Забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України

2. Протидія агресивній політиці Російської Федерації

3. Курс на членство в ЄС та НАТО

4. Просування українського експорту і залучення іноземних інвестицій

5. Захист прав та інтересів громадян України за кордоном

6. Просування позитивного іміджу України у світі

«Документ ставить крапку в усіх спекуляціях щодо зовнішньополітичного курсу нашої держави», – наголосив Міністр. 

Також він повідомив, що вже невдовзі повний текст Стратегії буде доступний для громадськості.

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/dmitro-kuleba-ukrayina-vpershe-v-istoriyi-otrimala-strategiyu-zovnishnopolitichnoyi-diyalnosti