Державна атестація комунального закладу «Луганська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №56 імені Костянтина Кутового»

2013-02-27

З 14 по 28 січня 2013 року було здійснено державну атестацію комунального закладу «Луганська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №56 імені Костянтина Кутового». Як відомо, державна атестація є основною формою державно-громадського контролю за ефективністю освітньої діяльності закладу освіти. Це дуже відповідальний період для всього педагогічного та учнівського колективу школи, якому передує наполеглива і ретельна підготовка.

Атестація у КЗ «ЛСЗШ І-ІІІ ст. №56 ім. К.Кутового» почалась 14 лютого педагогічною радою, на якій  були присутні Щастинський міський голова Живлюк В.Л., начальник управління освіти Луганської міської ради Кіяшко В.Г., заступник начальника управління освіти Луганської міської ради Прядкіна А.В., заступник завідуючої КЗ «Луганський методичний центр», голова атестаційної комісії Щарандін О.Є., секретар Щастинської міської ради Богиня О.М., секретар Щастинського міськвиконкому Писаренко І.М.,  працівники управління освіти Луганської міської ради та Луганського методичного центру, які є членами експертної комісії, голова піклувальної ради школи Голоцван М.М., голова ради школи Войтик Р.В., голова Луганської громадської організації «Георгія» Коптиліна С.П. та інші представники громадських організацій та підприємств, батьки учнів.

На педагогічній раді виступила начальник управління освіти Луганської міської ради  В.Г.Кіяшко, яка давно знайома з педагогічним колективом  навчального закладу, є частим і бажаним гостем на випускних вечорах шкіл м. Щастя. Валентина Григоріївна відмітила працездатність педагогічного колективу, творчий підхід педагогів до своєї справи та побажала успіхів у атестації навчального закладу.

Директор школи Щеголькова А.А. детально проаналізувала роботу навчального закладу за останні 3 роки і розповіла про те, щосередня школа №56 – найстаріший навчальний заклад міста Щастя. Восени 2013 року їй виповнюється 55 років. Сьогодні в школі навчаються 445 учнів. Із 44 учителів та вихователів, які працюють у навчальному закладі, половина – учителі вищої категорії, 10 – мають педагогічне звання «старший учитель», 7 – «учитель-методист», 2 – нагороджені знаком «Відмінник освіти», і в колективі ще є потенціал.

Пошук оптимальних форм організації навчально-виховного процесу привів педагогічний колектив до проведення спарених уроків у 5-11 класах. 15-річний досвід доводить немало переваг цієї системи роботи у порівнянні з традиційною класно-урочною системою навчання: учитель має можливість подати матеріал блоками, ґрунтовно закріпити його, учитель не затиснутий рамками часу уроку, основне навантаження на учня здійснюється під час навчальних занять. Суттєве значення мають також додаткові індивідуальні заняття, які проводяться в школі з 1 по 11 клас.

Не залишається без уваги і робота з обдарованими дітьми. За останні 3 роки за підсумками міських предметних олімпіад  у команди школи було 8 призових місць, 23 учні увійшли до першої десятки з таких предметів: українська мова та література, російська мова та література, біологія, правознавство, історія, хімія, географія, математика.

Результатом цієї роботи є успішне проходження випускниками школи зовнішнього незалежного оцінювання. 3 роки поспіль школа має добрі результати ЗНО: переважна більшість випускників набирають більше 150 балів з української мови та літератури, історії, математики.

Учителі навчального закладу беруть активну участь у міських конференціях, семінарах, різноманітних проектах як м. Луганська, так і м. Києва. Директор школи А.А.Щеголькова є учасником проектів «Рівний доступ до якісної освіти в Україні», «Управління школою, яка змінюється» та семінару «Управлінські студії. Стратегії управління». Педагоги активно працюють у міських методичних об’єднаннях. Так, учителі Кирюхіна І.М., Холодова Л.М. є членами журі ІІ етапу олімпіади з української мови, Чубар Н.С. – з математики, Тищенко С.Г. – з біології, Селезньова Н.Д. – член журі ІІ етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика, Криживець Е.Л. – член журі конкурсу юних далезнавців.  Педагоги охоче діляться  набутим досвідом з іншими: друкують розробки уроків та виховних заходів у різних педагогічних виданнях.  Учителі Кутова Ж.В., Циганок Л.Ф., Мельник Г.В. друкують доробки у науково-методичних  журналах «Початкове навчання та виховання», «Розкажіть онуку», Холодова Л.М. – у фаховому журналі «Українська мова та література».  

Значна увага в школі приділяється виховній роботі. У навчальному закладі працюють гуртки за різноманітними напрямками: спортивний, танцювальний, правовий, військово-патріотичний. Учні школи є постійними учасниками конкурсів та змагань різних рівнів. Тільки у цьому навчальному році учні школи взяли участь у 18 заходах і в 10 з них стали призерами та переможцями. Команди школи посіли перші місця у змаганнях із тенісу, у міському конкурсі «Зорецвіт», у виставці «Паралельні світи», у змаганнях з футболу та баскетболу.  

         Особливістю організації виховної роботи в школі є планування за паралелями. Класні керівники однієї паралелі планують виховну роботу спільно. Це сприяє розвитку співробітництва, дружніх стосунків між учнями однієї вікової категорії, почуття колективізму.

         Учнівське самоврядування у навчальному закладі здійснюється через створену учнівську державу ЮМІР, яка працює у тісному співробітництві з педагогічним колективом. Учні, які очолюють шкільне самоврядування, є активними учасниками в управлінні навчальним закладом.

         Можна з упевненістю відзначити, що СЗШ №56 є центром виховної роботи у своєму мікрорайоні. Оскільки переважна більшість виховних заходів проходить у міському Палаці культури, то кожне з них є заходом міського рівня. Найбільш значимі з них: концертна програми «Великій Перемозі присвячується» (2010 р.),  флеш-моб до Всесвітнього дня боротьби зі СПІДом (2011 р.), міський фестиваль афганської пісні «Ви виконали Батьківщини наказ» (2012 р.), щорічні концерти до Дня міліції у школі міліції, День Святого Миколая (щорічно), відкриття міської Новорічної ялинки, Масляна. А випускні вечори, які проводяться на міській площі та в Палаці культури, давно стали святом усіх жителів м. Щастя.

         Про тісну співпрацю з навчальним закладом ішлося у виступах Шоніна С.Г., голови Луганської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів),  Коптиліної С.П., голови Луганської громадської організації «Георгія»та інших представників громадськості.

         Педагогічна рада завершилася виступом шкільної агітбригади, до складу якої увійшли як учні, так і вчителі.

Колектив СЗШ №56, як і інші педагогічні колективи,  багато докладає зусиль для удосконалення навчально-виховного процесу, створення комфортних умов для навчання і виховання підростаючого покоління. У кожної школи є свої особливі риси, педагогічний колектив СЗШ №56 вирізняє відповідальність і виконавська дисципліна, здатність і бажання сприймати все нове, не боятися кропіткої роботи, нестандартно мислити. Саме завдяки цьому атестація навчального закладу пройшла успішно.

 

Додаток: фотографії в розділі галерея.