Делегація з Луганщини вивчила досвід впровадження реформ децентралізації Полтавщини

2016-08-08

У рамках проекту «Змінимо країну разом! Децентралізація: нові можливості» делегація з Луганщини приїхала вивчати досвід полтавчан із впровадження реформи децентралізації. Під час зустрічі-дискусії «Децентралізація в дії. Перші результати, можливості, виклики» у зеленій залі Полтавської ОДА йшлося про напрацювання та перспективи територіальних громад області.

В обговоренні взяли участь заступник голови Луганської ОДА Роман Косинський, перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко, директор Інституту розвитку територій експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Юрій Ганущак, представники райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад Полтавщини і Луганщини.

 «В Полтавській області уже створено 14 об’єднаних територіальних  громад. До кінця року їх має бути  20. І більшість проектів до Фонду регіонального розвитку надходить саме від них. А ще одним наслідком децентралізаціє стає повний демонтаж радянського адміністративно-територіального устрою», - про це повідомив перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пєсоцький під час зустрічі-дискусії з делегацією від Луганщини, в яку входять сільські і селищні голови, депутати органів місцевого самоврядування, керівники районів.

Також на Полтавщині триває процес створення Агенції регіонального розвитку, яка буде займатися розробкою проектів розвитку, співпрацюватиме з міжнародними організаціями, допомагатиме територіальним громадам, які вже існують, і тим, що тільки планують об’єднатись.

«Ми хочемо максимально активізувати процес децентралізації у Луганській області. Децентралізація — це, по-перше, ресурсний, адміністративний, фінансовий потенціал, а, по-друге, зміна світогляду. Метою нашого проекту є вивчення позитивних прикладів децентралізації в Україні та обмін досвідом щодо розвитку сільських територій під час тижневої поїздки зі Сходу на Захід України», – зазначив Роман Косинський.

Під час дискусії з керівництвом Полтавської області та представниками місцевих  об’єднаних територіальних громад жваво обговорювались, зокрема,  питання, якою має бути оптимальна чисельність населення  територіальних громад, чи варто приєднувати до них села, які знаходяться на відстані  більше 25 кілометрів від центру та ін. 

В ході поїздки на Полтавщину луганчани також відвідали створену минулого року Білоцерківську об’єднану територіальну громаду, в яку увійшло чотири колишніх сільські ради - це 18 сіл з населенням понад чотири тисячі осіб. Тут уже є певні досягнення. Зокрема, в одному із сіл повністю відновлено вуличне освітлення. Крім того, цього батьки сплачують лише 10% вартості відпочинку дітлахів, все інше покривається за рахунок громади.

За словами Білоцерківського сільського голови Івана Лещенка, ця громада самодостатня за рахунок наявності тут двох переробних підприємств, на яких працює понад 700 осіб. В цій  громаді  діє так звана реверсна  дотація,  тобто при надходженнях до її бюджету доходу більше запланованого  половина цього надлишку йде до державної скарбниці.

Як зазначив в.о. міського голови   секретар ради Олександр Богиня, кожна зустріч була корисна та затвердила на думці у правильності нашого підходу до формування територіальної громади.                                    

Інформація надана прес-центром ЛуганськоїОДА