Чому не можна спалювати опале листя?

2017-09-28

Чому не можна спалювати опале листя?

 

Восени в місті активізувалась діяльність сезонних "паліїв" – опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків. Мешканці нарікають, що часто не можуть відчинити вікна помешкань або ж просто висушити на балконі випрані речі. Дихати їдким димом не в змозі астматики, жінки скаржаться – гуляти з дітьми на дворі неможливо. Такі самовільні листопади нищать довкілля й шкодять здоров’ю людини.

Листя – це колосальний фільтр. Очищуючи повітря від забруднення, вони поглинають важкі метали, токсичні речовини.

Кожен кілограм сухого листя в промислових зонах за вегетативний період накопичує в середньому 100 міліграмів сполук сірки, 25 - хлористого водню, 6 - алюмінію, 20 - свинцю, 150 - титану. При спалюванні листя, гілля, сухої трави в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, концентрація яких у такому диму величезна. Одна тонна тліючого листя виділяє понад 30 кілограмів оксиду вуглецю (угарний газ), який легко зв’язується з гемоглобіном крові і блокує доставку кисню до тканей організму.

Разом з листям горить сміття. Тільки "завдяки" поліетиленовому пакету в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук. Тліє листя та пластик, а дим з них містить канцерогенні речовини, які знижують імунітет людини, посилюють перебіг хронічних і серцево-судинних захворювань, вражають дихальні шляхи, сприяють розвитку онкологічних та алергічних захворювань. Особливо це відчувають люди, які хворіють бронхітом, бронхіальною астмою, ринітом чи тонзилітом.

Виконавчий комітет Щастинської міської ради, нагадує суб’єктам господарювання та мешканцям міста, що Правилами благоустрою м. Щастя, категорично забороняється спалювання листя, сухої трави та гілля, сміття на території міста, зокрема на територіях приватних домоволодінь, підприємств, установ організацій, навчальних закладів. Фахівці радять – краще б листя не палити, а компостувати на присадибних ділянках.

Порушення у сфері благоустрою, згідно чинного законодавства України, тягнуть за собою адміністративну відповідальність, накладання та стягнення штрафів в розмірі від 340 до 1700 грн.

Виконавчий комітет закликає щастинців не палити листя, гілля, сміття, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу, в якому живете Ви, ваші діти та онуки.