22 вересня - День партизанської слави.

2021-09-22
День партизанської слави відзначається у всіх регіонах України, як данина всенародної поваги та вшанування пам’яті усіх тих, хто під час Другої Світової війни боровся за свободу своєї країни, свого народу.
Перші загони партизанів з’явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами під керівництвом Миколи Попудренка та Сидора Ковпака.
Партизанський рух в Україні набув масовості з кінця 1942 року. Такий активний спротив окупаційному режиму з боку мирного населення виник внаслідок нещадного терору, масових вбивств, геноциду єврейського населення, вивезення молоді до Німеччини на примусові роботи.
В бойовій діяльності партизан та підпільників перше місце займала диверсійна робота. Вона дозволяла найбільшими силами диверсійних груп та спецзагонів при мінімальних втратах наносити істотної шкоди противнику. Дії розвідувально-диверсійних груп — тема маловивчена та маловідома. Адже архіви з документами про воєнні операції диверсантів довгий час були закриті для вивчення.
Дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Другої Світової війни завдали втрат живої сили, інфраструктури та техніці противника, здійснили неоціненний внесок у наближення перемоги над фашистами.
Українські традиції партизанської боротьби з ворогом продовжуються і сьогодні на окупованих територіях нашого регіону, анексованому Криму, чому є багато свідчень. Сучасні патріоти так само готові відстоювати незалежність і цілісність України, боротися за щасливе і мирне майбутнє її громадян.