1 січня в Україні набув чинності Закон "Про основи національного спротиву".

2022-01-26

Цим Законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву.

Основні завдання сил тероборони — своєчасна оборона території та захист населення на конкретній місцевості до моменту розгортання військових угруповань, та забезпечення умов для розгортання і перегрупування військ. Зокрема йдеться про захист об'єктів критичної інфраструктури, охорона порядку та безпеки в населених пунктах.

Служити у військах територіальної оборони можна за контрактом на постійній основі або в резерві. Термін дії контракту 3-5 років, для кандидатів віком від 18 до 60 років. Для того, щоб підписати контракт, треба прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання, зібрати необхідний перелік документів, пройти медкомісію та психологічний відбір. Після цього громадянин отримає припис для проходження військової служби, з яким має прибути до військової частини.

Військовослужбовці підрозділів територіальної оборони отримують заробітну плату, як і всі військовослужбовці Збройних сил України. Відмінність полягає в тому, що бригади тероборони розташовуються в районних та обласних центрах, і військовослужбовець проходить службу, не покидаючи власної домівки.

Резервісти, залишаються працювати на своєму робочому місці, живуть цивільним життям, але щороку їх викликають на 15-денні збори, а також кожного місяця на один день для підвищення їхньої підготовки. Прибувати до військової частини після отримання виклику резервіст має протягом доби.

Контакти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Луганської області:

Луганський обласний ТЦК СП - м. Сєвєродонецьк,

вул. Богдана Ліщини, 38, lug_otck@post.mil.gov.ua

тел. (06452) 4-04-08

Щастинський РТЦК та СП смт. Новоайдар, вул. Айдарська, 2. nov_TCK@post.mil.gov.ua

Сватівський РТЦК та СП Луганська область, Сватівський район, місто Сватове вул. Слобожанська 1б, svat_TCK@post.mil.gov.ua

Сєвєродонецький РТЦК та СП Луганська обл., м.Сєвєродонецьк, вул. Богдана Ліщини 4; sev_TCK@post.mil.gov.ua

тел.: (06452) 4-44-54;

Старобільський РТЦК та СП м. Старобільськ, вул. Айдарська, 2. star_TCK @post.mil.gov.ua