Земельна реформа: чи можна продати орендовану землю?

2021-08-18

Наявність оренди жодним чином не забороняє власнику продавати свою землю. Але наявність оренди і переважного права орендаря зобов’язує власника вчиняти певні юридичні дії для реєстрації наміру продати земельну ділянку через нотаріуса, який повинен повідомити суб’єкта переважного права про продаж земельної ділянки

Продаж землі, яка перебуває в оренді, а наразі це 60% полів країни, є питанням переважного права.

Земельну ділянку можна продати, навіть якщо вона перебуває в довгостроковій оренді у фермерів або агрохолдингів. Земля все одно належить власнику і він може розпоряджатися нею, як захоче.

Якщо власник орендованого паю захоче його продати, він повинен звернутися до нотаріуса. Той мусить повідомити про це орендатору, бо він має переважне право купити цю землю.

За два місяці орендар повинен вирішити, купувати пай чи ні. Якщо ні, то пай можна буде продати іншому покупцю. Проте останній зможе повноцінно розпоряджатися землею без обтяжень, коли закінчиться договір оренди.

Важливий нюанс: юридичні особи, агрохолдинги і фермери, які переважно орендують землю, не зможуть її купувати. З 1 липня 2021 року ділянки мають право купувати тільки фізичні особи – громадяни України.

У такому разі орендар – юридична особа може відступити переважне право фізичній особі, яка викупить землю.

Потім орендар або особа, якій він відступив переважне право, може звернутися до власника землі з пропозицією про купівлю-продаж ділянки.

В разі продажу через електронний аукціон – за умови, що він виконав вимоги до учасника земельних торгів та погоджується на сплату рівної цінової пропозиції, що є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону. Для реалізації переважного права орендар або інший суб’єкт переважного права надає згоду сплатити ціну продажу лота, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот, а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, встановлені продавцем.

Та важливо пам’ятати як не порушити умови купівлі-продажу землі:

По-перше, якщо ділянка буде продана з порушенням переважних прав, то особи, які мають переважні права, зможуть у судовому порядку перевести на себе права та обов'язки покупця ділянки.

По-друге, якщо ділянку придбає особа, яка не має відповідного права то ділянка буде конфіскована.

Далі вона буде примусово продана на земельних торгах, а виручені гроші будуть повернуті її колишньому власнику.

За матеріалами: https://www.facebook.com/groups/zemfondua/posts/813789172656551/