Як впоратися зі стресом? Прості та дієві кроки

2020-11-02

Як впоратися зі стресом? Прості та дієві кроки

У нашому житті щодня люди стикаються зі стресом і це є нормою. Стрес – це адаптаційний синдром організму. Стресом може бути і позитивна ситуація і неприємна, так і весілля і смерть близької людини є стресовими ситуаціями. Проте довготривалий стрес, а також відсутність стресового розвантаження можуть призвести до неприємних, а інколи небезпечних наслідків.

Що робити, щоб нейтралізувати стрес?

  • Одним з найкращих шляхів подолання стресу є фізичні вправи. Дуже корисно ходити пішки, робити ранкову руханку, танці, спортивний зал, бокс, басейн – будь які види спорту, які вам до душі.

  • Важливо мати хобі: хендмейд, гра на музичних інструментах, спів, малювання, збирати пазли, розгадувати кросворди тощо.

  • Необхідна психічна та фізична релаксація. Спробуйте наступні вправи: слухайте розслаблюючу музику, дивіться на нічне небо, хмари, мрійте. Запишіться на групове заняття Релакс.

  • Для гармонійного життя необхідна підтримка сім'ї, друзів – здорові соціальні зв’язки. Тож не уникайте сімейних свят, знайомтеся з новими цікавими людьми. Приділяйте увагу батькам, бабусям і дідусям, сестрі або брату, адже вони особливо потребують вашої любові та турботи.

  • Гарно допомагає обізнаність процесів, які відбуваються – отримуйте знання про емоційні реакції, емоційний інтелект, доказові методи психології, що допомагають долати стрес.

  • Важлива підтримка спеціаліста – запишіться на індивідуальне консультування до психолога.

Спираючись на дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), який провів всеукраїнське опитування громадської думки щодо Стресових ситуації в житті українців, бачимо, що 50% опитаних протягом 2019 року пережили якусь стресову ситуацію:

 

Для мешканців Щастя ці стресові ситуації мали б дещо іншу послідовність. Адже досі мешканці населених пунктів вздовж лінії розмежування потерпають від впливу міжнародного збройного конфлікту та мають психофізіологічні наслідки пережитих обстрілів та інших травмуючих подій. Саме тому у Щасті працює Центр психосоціального супроводу, який під час карантину через можливість поширення коронавірусу COVID-19 надає БЕЗКОШТОВНІ ПОСЛУГИ ОНЛАЙН. Наші клієнти - це переселенці, мешканці населених пунктів уздовж лінії розмежування, волонтери, люди, які мають негативний психологічний вплив через збройний конфлікт в Україні, а також у зв'язку із карантинними заходами через коронавірус; представники професій, які працюють із зазначеними вище категоріями клієнтів (насамперед лікарі, вчителі, працівники поліції, соціального захисту та інших структур.)

Про спеціалізовані послуги підтримки щастинці та мешканці інших населених пунктів вздовж лінії розмежування можуть дізнатися за номером гарячої лінії Центру психосоціального супроводу 0800-212-401 або за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScf6IMdR-43bUszIbTJrPDjud4PctTV9AiEQ74bHn-fXEDbQA/viewform