У Щасті відбувся кругий стіл з обговорення соціально-економічних, екологічних проблем територіальної громади

2021-04-29

Сьогодні, 29 квітня, відбулося засіданні круглого столу на тему  «Соціально-економічні,  екологічні проблеми Щастинської міської територіальної громади та шляхи їх розв’язання».

 

Круглий стіл проводився за ініціативи Щастинської міської територіальної громади за підтримкою Всеукраїнської екологічної ліги. Мета заходу – це публічне обговорення та усвідомлення необхідності розроблення Стратегії розвитку Щастинської міської територіальної громади.

До участі у засіданні круглого столу долучилися провідні експерти з питань стратегічного планування,  директора та фахівці департаментів Луганської ОДА, керівники відділів ВЦА міста Щастя, громадськість, бізнесові кола, науковці.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, запропонувала присутнім розглянути питання розробки Стратегії з точки зору процесу трансформації вугільних регіонів України, в цілому у контексті указу Президента України від 23.03.2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації».

Науковці Інституту стретагічних досліджень докладно розповіли та показали результати досліджень щодо можливої екологічної небезпеки для Щастинського регіону. Одним з успішних прикладів попередження екологічних загроз різного типу, від пожеж до витику небезпечних речовин, є екологічний моніторинг. В Україні вже є успішні приклади не тільки промислового, місцевого моніторингу, а навіть модний у великих містах моніторинг «з власної оселі», коли громадяни самі придбають прилади та вимірюють різні параметри навколишньої середи, з інтернет картуванням.

 

А поки за круглим столом обговорювалися не тільки виклики, проблеми Щастимнської громади, але й відразу напрацьовувалися сильні сторони, те, що потім надасть змогу громаді розвиватися та стати успішною.

Наразі перші публічні обговорення «яким шляхом йти далі» (читаємо Стратегія розвитку громади) відбулися.