У Щасті урочисто відкрита відремонтована дитяча поліклініка – спільний проєкт ПРООН та ДТЕК

2021-05-21
У Щасті урочисто відкрита відремонтована дитяча поліклініка – спільний проєкт  ПРООН та ДТЕК  

19 травня в м. Щастя відбулася подія, яка важлива для усіх мешканців громади. Завдяки чотирьохсторонньому партнерству - Програми ООН із відновлення та розбудови миру, компанії ДТЕК, Щастинської міської військово-цивільної адміністрації та громадськості, гостра та найболючіша проблема відсутності умов для амбулаторного педіатричного прийому дітей вирішилася.

 

Керівник Щастинської міської військово-цивільної адміністрації Олександр Дунець поздоровив родини щастинців, лікарів – педіатрів із відкриттям соціально важливого для Щастинської громади об’єкту.  У вітальній промові він зазначив, що було зроблено капітальний ремонт та облаштування дитячої поліклініки  КНП "Щастинська міська лікарня»  із акцентом на сучасні енергозберігаючі, медичні технології, інклюзивні потреби та дизайн приміщення за принципом «комфортна, дружня до дитини лікарня».

 

Дитяча поліклініка вже відкрита для дітей з матусями та лікарів, однак це не означає, що проєкт завершено.  Недарма назва проєкту - «Платформа громадського здоров’я: Розбудова багатостороннього партнерства задля громадської безпеки та соціальної згуртованості громади міста Щастя». Саме на цьому факті акцентували увагу Ольга Корж, головний лікар Новоайдарського центру первинної медико-санітарної допомоги та Інна Васютіна, завідуюча амбулаторії сімейного лікаря м. Щастя: «В межах проєкту запроваджується Центр громадського здоров’я, в якому працюватимуть  «Школа відповідальних татусів» та «Школа молодих батьків». Модераторами Центру стануть лікарі, медичні сестри, психолог та небайдужий тато, працівник ДТЕК " Луганська ТЕС". Профілактика дитячих хвороб, здоров’я вагітних жінок та підлітків, просвітницька діяльність – стане у пріоритеті педіатричного відділення».

 

День 19 травня став подвійним святом для лікарів сімейної медицини, які відзначають саме у цей день своє професійне свято. Наші поважні медики, як діти, із захопленням оглядали нові кабінети, сучасні меблі, медичне обладнання. Директор ДТЕК Луганська ТЕС Борис Сафонов наголосив, що зроблений капітальний ремонт поліклініки, із заміною усіх мереж електро та водопостачання, водовідведення, впровадженням енергозберігаючих технологій – все це створює дійсно комфортний та дружній до дітей медичний заклад.

 

Є ще один важливий аспект впровадження спільного чотирьохстороннього проєкту «Платформа громадського здоров’я…» - це «Розбудова багатостороннього партнерства задля громадської безпеки та соціальної згуртованості громади». Проєкт став трампліном для зросту Щастинської робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості. На засідання робочої групи приходили не тільки представники бізнесу компанії ДТЕК, експерти міжнародники, мобілізатори ПРООН, а також люди, які раніш не були залучені до громадської активності. Нові громадські організації, спільне подання заявок, коли громадські організації з грантовим досвідом «прокачують» необізнаних у проєктній діяльності активістів, та результат - успішні та підтримані конкурсними комісіями грантові заявки. За якими стоїть небайдужість до свого міста, цінності, що дають якісне зростання та розвиток громади.

 

Ми разом відкриваємо оновлену дитячу поліклініку – результат проєкту «Платформа громадського здоров’я: Розбудова багатостороннього партнерства задля громадської безпеки та соціальної згуртованості громади міста Щастя», завдяки праці команди ГО «Агенція місцевого розвитку міста Щастя» та її керівника Вікторії Нецвітайло.

 

Керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну відмітив позитивний досвід діяльності мережі робочих груп Луганщини та Щастинської РГГБ: «Ми вітаємо громаду Щастя, яка об’єднала зусилля та ресурси задля відновлення місцевої дитячої поліклініки. Це для нас черговий приклад ефективності робочих груп із громадської безпеки та соціальної згуртованості, який потрібно реплікувати й на інші населені пункти східної України, а з часом – й на всю територію країни. Створення публічних громадських платформ для визначення проблем та перспектив розвитку громад, як синергічного інструменту подолання наслідків збройного конфлікту залишається одним із важливих пріоритетів нашої Програми і я радий сьогодні бачити позитивні результати діяльності місцевої робочої групи наживо».

Наразі активісти Щастинської громади подають заявки одночасно на конкурси «Громада своїми руками» (компанія ДТЕК), «Громадський бюджет» (місцевий бюджет та ПРООН) та міжнародні конкурси. Побажаємо нашим громадським активістам невичерпної наснаги та успіху!