Що ми знаємо про COVID-19 та поради від завідуючої КНП «Щастинська лікарняна амбулаторія загальної практики сімейної медицини» Інни Васютіної

2020-03-17

Що ми знаємо про COVID-19 та поради від завідуючої КНП «Щастинська лікарняна амбулаторія загальної практики сімейної медицини» Інни Васютіної

 

Що таке коронавірус?

Новий вірус, який вражає дихальну систему надто швидко. Вперше був виявлений в Китаї в грудні 2019 року. Зухвалість та агресивність вірусу зумовлена його мутацією двічі на добу,  в чому і є складність у розробці антивірусної вакцини та схожість у побудові молекул із вірусом імунодефіциту.

Наразі в Україні підтверджено 7 випадків коронавірусу, померла літня жінка на Житомирщині.

Вірус частіше вражає:

- осіб старше 65 років;

- осіб, які мають хронічні захворювання легень або інших органів

(діабет, ССЗ)

- осіб з імунодефіцитами та автоімунними хворобами.

 Діти, на щастя, хворіють в легкій формі!

 

Стан медичної допомоги у м. Щастя

 

Алгоритми дій розроблені відповідно рекомендацій МОЗ  України (наказ № 663 від 13.03.2020)  Центром ПСМД і Щастинською міською лікарнею. Лікарі Щастинської міської лікарні, по мірі можливостей, забезпечуються засобами індивідуального захисту, а саме, мають маски, а у відділеннях  захисні костюми з окулярами.

Створено штаби протидії боротьби з короно вірусною інфекцією у м. Рубіжне (для дорослих)  та м. Лисичанськ (для дітей). На їх базі передбачені заходи з ізоляції хворих із підозрою на COVID -19, із забезпеченням апаратами ШВЛ.

Новоайдарське РТМВ  також готове до  «прийняття» інфекційних хворих.

 

Щоденно головний лікар доповідає у Департамент МОЗ про епідситуацію у нашому місті.

Відділення у Щастинській міській лікарні    (дитяче, терапевтичне, хірургічне та гінекологічне, денний стаціонар) наразі мусять відмовитись від планової шпиталізації населення та віддавати пріоритет насамперед екстреним випадкам.

УВАГА!

  • Працює гаряча лінія КНП «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня»  0950149093, де можна отримати он-лайн консультацію з питань хворої дитини
  • У разі занедужання:_ СПОЧАТКУ ДЗВОНИТИ СІМЕЙНОМУ ЛІКАРЮ особисто( телефон реєстратури  (0642) 96-06-46)  
  • У вихідні дні та  за неможливості зв’язатись з сімейним лікарем – дзвонити на «103» та дотримуватись інструкцій від медпрацівників.
  • Не бігти до лікарні без крайньої потреби!
  • Не займатись самолікуванням навіть спочатку захворювання.
  • Якщо Ви мали контакт із особою, із підозрою на вірус або який подорожував – дотримуйтесь самоізоляції на 14 днів та зв’яжитесь із сімейним лікарем!

 

Що робити населенню?

- Індивідуальний захист:

- Мити руки!!! частіше і ретельніше.

- Не торкатись обличчя  та слизових

- Виконувати карантинні обмеження

- Дотримуватись кашльового етикету та дистанції при спілкуванні.