Рекомендації щодо захисту сільськогосподарських посівів, інших угідь від саранових

2019-07-19
Рекомендації щодо захисту сільськогосподарських посівів, інших угідь від саранових

12.07.2019 у в Станично-Луганському районі зафіксовано факт розповсюдження шкідливих комах(сарани) на великій площі. Наявність значної чисельності шкідників може призвести до їх міграціїна території сусідніх населених пунктів, а також на поля сільгоспвиробників, що може призвести до загрози виникнення надзвичайної ситуації.

З метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації пов’язаноюз розповсюдженням шкідливих комах (сарани) на території міста Щастя, повідомляємо про заходи захисту сільськогосподарських посівів та інших угідь від сарани.

 



Стратегія і тактика регулювання чисельності саранових має будуватися на основі ефективного поєднання ефективних агротехнічних, організаційно - господарських і винищувальних заходів. Враховуючи, що більшість саранових живуть і розмножуються на цілинних занедбаних угіддях, пустощах, за високої чисельності ворочок най ефективнішим прийомом восени є проведення боронування, дискування або оранки всієї площі в залежності від характеру її використання (залежи, пасовища, інше), чим знищується до 80 % шкідників. Важливу роль відіграє використання правильних сівозмін, своєчасне проведення агротехнічних заходів та комплекс заходів, направлених на покращення стану пасовищ. Для правильного планування робіт і ефективної боротьби з сарановими навесні (квітень) проводять контрольні обстеження угідь для оцінки стану яєць у ворочках і встановлення строків виплодження личинок. Регулярно, починаючи з другої декади травня, проводять обстеження неорних земель, випасів, багаторічних трав, лісосмуг тощо, з визначенням рівнів заселеності площ та чисельності личинок. Суцільні хімічні обробки угідь планують за наявності 1-2 і більше ворочків на кв.м та високої чисельності саранових за попередньої вегетації, в разі 0,02-0,03 особин на кв.м, лише у вогнищах високої чисельності. Обприскування проводять за чисельності італійського пруса 2-5, нестадних саранових 10-15 екз. на кв.м. Захист посівів від саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків, до окрилення саранчуків завершити хімічні заходи. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу, що рухається обробляють на площі за 200- 250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги. Для захисту посівів від саранових ефективні фастак, к.е., 0,2 л/га, ф’юрі, в.е., 0,1-0,15 л/га, карате зеон, мк.с., 0,15 (нестаднісаранові) та 0,4 л/га (стаднісаранові), димілін, з.п., 0,09 л/га, моспілан, РП, 0,05-0,075 кг/га, блискавка, КЕ, 0,2-0,25 л/га, інші, на землях несільськогосподарського призначення альтекс, к.е., 0,2 л/га, актуал, КЕ, 1,5-2 л/га, грінфорт ХЦ 550, КЕ, 1,5 л/га, енжіо, к.е., 0,18 л/га, залп, к.е., 1,5 л/га, нірвана, к.е., 1,5 л/га, терел Д, КЕ, 1,5 л/га. За температури повітря вище 25° С ефективніші фосфор органічні інсектициди або суміші препаратів. На присадибних ділянках використовують дозволені препарати, які можуть бути ефективними проти саранових.

Новоайдарський РВ ГУДСНС у Луганській області