Про зміни у податковому законодавстві

2020-06-15
Про зміни у податковому  законодавстві                                                                                              

                                                         

                    23.05.2020 набрав чинності  Закон України від 16 січня 2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466-ІХ), яким внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VIіз змінами і доповненнями.Закон передбачає низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, її узгодження зі світовими стандартами.  

Законом № 466-ІХ передбачено наступні зміни щодо оплати податку та орендної плати за земельні ділянки що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб : 

Не нараховується та не сплачується у період з 14 квітня 2014 року до 29 лютого 2020 року включно, плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (крім земель сільськогосподарського призначення), що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб." 

         У зв’язку з цим платники податків - юридичні особи, об’єкти оподаткування яких розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, починаючи з 1 березня 2020 року самостійно обчислюють суму податку плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (крім земель сільськогосподарського призначення) і подають до 20 квітня 2020 року контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями починаючи з 1 березня 2020 року  поквартально починаючи з 1 березня 2020 року".

Що стосується об’єктів житлової та нежитлової нерухомості,що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 цього Кодексу у період з 14 квітня 2014 року до 29 лютого 2020 року включно.

У зв’язку з цим платники податків - юридичні особи, об’єкти оподаткування яких розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, починаючи з 1 березня 2020 року самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і подають до 20 квітня 2020 року контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально починаючиз 1 березня 2020 року.

 Податкові новації щодо зміни штрафних санкцій за податкові порушення

Із введенням в дію Закону України від 16 січня 2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» дещо змінились і санкції за порушення податкового законодавства.

Так зокрема, порушення платником ПДВ граничних термінів реєстрації в ЄРПН ПН та/або РК тягне за собою штраф у розмірі 2% обсягу постачання (без урахування ПДВ), але не більше 1020 гривень.

А за відсутність реєстрації ПН і РК передбачений штраф в розмірі 5% від обсягу поставки ( без урахування ПДВ), але не більше 3400 гривень.

Звертаємо увагу на те, що операції звільнені від оподаткування ПДВ, операції, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою також підпадають під зазначені штрафні санкції.

Порушення платником встановленого порядку на облік у контролюючих органах – 340 грн. для самозяйнатих осіб та 1020 грн. для юридичних осіб.

Збільшено розмір штрафу за неподання/подання з порушенням встановлених строків чи подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податковими агентами звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь фізичних осіб – 1020 грн.,аналогічні дії повторно – 2040 грн.

Незабезпечення платником податків первинних документів призведе до штрафу у 1020 грн.- вперше та 2040 грн. при повторному порушенні.

Неподання або несвоєчасне подання декларацій (розрахунків), а також звітності, яка подається до контролюючих органів – 340 грн., за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені повторно 1020 грн., за кожне так таке неподання  або несвоєчасне подання. При цьому, неподання звіту про контрольовані операції – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму.

 

Також звертаємо Вашу увагу на те що   підрозділ 6 Особливості справляння плати за землю  розділу  XX  Податкового кодексу Українидоповнено пунктом 10, а саме:  у  разі якщо органи місцевого самоврядування населених пунктів на лінії зіткнення не прийняли рішення про встановлення ставок земельного податку (крім земель сільськогосподарського призначення) на 2020 рік, такий податок до прийняття відповідного рішення сплачується відповідно до норм цього Кодексу із застосуванням ставки у розмірі 0,01 відсотка нормативно грошової оцінки земельної ділянки.