«Порто Франко»

2016-06-07

Народний депутат України, колишній заступник голови СБУ Андрій Левус оприлюднив інформацію про те, що 13 квітня «Вільні люди», «Правий сектор», «Оберіг» та «Самооборона» зірвали чергове сепаратистське збіговисько в Одесі. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав: «Була спроба провести так званий форум «за створення вільної економічної зони порто-франко. Організаторами виступили депутати одеської міської ради від опозиційного блоку Дмитро Вишняков та глава Одеської міської організації ківаловської Української морської партії Світлана Осауленко. Патріоти зірвали проведення форуму і не дали виступати сепаратистам. Ми не чекаємо реакції правоохоронців на антидержавницьку діяльність агентів Кремля мовчки. Ми діємо».

Подібним чином прокоментував цю подію і лідер одеського осередку партії «Правий сектор» Сергій Стерненко. «Сьогодні чисто випадково дізнався про цікаве дійство. В Будинку вчених зібрались міські депутати з опозиційного блоку і партії Ківалова для «обговорення» теми порто-франко, – написав правосек. – Раніше на ній спекулювали для сепаратистських цілей, тепер акценти більше змістились в політично-електоральну площину.Прибувши на місце, побачив чималу кількість побратимів з «Самооборони», Руслана Форостяка та Павла Поламарчука. Останній досить активно мочив суперників вербально. В результаті недоконференція так і не розпочалась. А один з основних спікерів, депутат від опоблоку Вишняков, так перегрівся потім на сонечку (а було +22), що не міг згадати, проти кого воює Україна. За визнання РФ агресором він не голосував. Довелось надати першу медичну допомогу, виливши йому на голову пляшку конференційної Боржомі. Оперативна реакція патріотів вчергове рятує ситуацію. Дякую всім, хто приймав участь у зриві цього блювотного театру абсурду».

Руку Москви вбачає у проекті «порто-франко» і один із лідерів одеського Євромайдану, керівник обласної організації партії «УДАР» Андрій Юсов. «Здавалося б, порто-франко – всього лише економічний експеримент. Однак є у проекту і політичне підґрунтя. Досить подивитися, хто ініціював створення групи «За порто-франко». Практично всі вони були в Партії регіонів і звинувачувалися в проросійських і сепаратистських симпатіях. Їх ідея не має нічого спільного з порто-франко часів молодої Одеси», – стверджує цей громадський діяч.

Як нагадали патріоти, ідея «порто-франко» з’явилася в інформаційному просторі одразу після провалу «російської весни» в 2014 році. Прихильниками введення «порто-франко» стали ті ж депутати, які підтримували режим Януковича й ідею федералізації. Під даним проектом сепаратисти в Одесі завуальовано силкуються підживлювати проросійські настрої. Представники патріотичних сил і раніше не раз підкреслювали, що в нинішніх умовах кінцева мета створення «порто-франко» – відокремлення Одеси від України.

До речі, прихильники порто-франко розгорнули діяльність і в стінах Верховної Ради України. Там Сергій Ківалов, разом з іншими депутатами від Одеської області (Антоном Кіссе, Миколою Скориком і Олександром Пресманом), зареєстрували законопроект «Про вільну (спеціальну) економічну зону «порто-франко». Вони стверджують, що цей проект суто економічний.

Однак більшість експертів вважають, що в питанні про порто-франко політики набагато більше, ніж економіки. А ще вони нагадують, що в 2000 році в Одеському порту уже створювалася вільна економічна зона. Однак очікуваного ефекту вона не принесла і невдовзі була ліквідована.