Нововведення від НКРЕКП: розрахунок за електроенергію, припинення та відновлення електропостачання

2018-08-29

Шановні споживачі!

Повідомляємо Вам, що з 11.06.2018 р. на виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, прийнято нормативні документи, які регулюють взаємовідносини сторін в процесі розподілу та постачання електричної енергії, серед яких: Кодекс системи передачі, Кодекс системи розподілу, Кодекс комерційного обліку електричної енергії, Правила роздрібного ринку електричної енергії (далі – КСП, КСР, ККОЕЕ, ПРРЕЕ відповідно).

З набранням чинності даними документами було внесено суттєві зміни щодо розрахунків за використану електричну енергію, припинення постачання та відновлення електроживлення. Так, відповідно до п. 4.12 ПРРЕЕ, рахунок за спожиту електричну енергію оплачується протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка побутовим споживачем, але не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду, якщо договором не встановлено інший термін.

Підпунктом 2 пункту 7.5 ПРРЕЕ передбачено, що припинення постачання електричної енергії споживачу у випадку наявності заборгованості з оплати за спожиту електричну енергію здійснюється електропостачальником за умови попередження споживача не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня відключення.

Вимоги щодо відновлення електроживлення електроустановок споживача, електроживлення яких було припинено з підстав, зазначених у пунктах 7.5 та /або 7.6, викладено у п. 7.12 ПРРЕЕ. Так, підключення електроустановок здійснюється протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів у сільській місцевості тільки після усунення споживачем порушень (заборгованості) та відшкодування споживачем витрат на здійснення робіт з припинення та відновлення електроживлення електроустановки.

Таким чином, з вересня 2018 року відновлення електроживлення після відключення електроустановок споживача від електромережі за заборгованість здійснюватиметься після сплати заборгованості та вартості виконаних робіт з повторного підключення.