Культурне життя Щастя: діалоговий майданчик та вистава Луганського обласного драматичного театру

2021-08-20

Сьогодні, 19 серпня, місто Щастя стало місцем культурної та соціальної події. Дискусія, яка була анонсована організатором, Програмою ООН із відновлення та розбудови миру, як тема соціальної згуртованості та культурного життя  молоді, літніх людей, людей з інвалідністю в громадах, розташованих уздовж «лінії зіткнення», відбулася та стала діалоговим майданчиком. Спікери та громадськість міста на рівних обговорювали навколо культурні питання, проблеми в організації дозвілля молоді, причин низького рівня активізму, інклюзивної доступності місцевого простору.

 Ганна Боровая, спеціалістка з питань соціальної єдності Програми ООН із відновлення та розбудови миру, не тільки представила спікерів сьогоднішнього заходу та їх кращі практики, позитивній досвід впровадження нових форм у культурній сфері, а також на прикладі наймолодшого спікера прокоментувала тезу про «втрачені можливості». Яна Літовка, дівчина із Сватовщини, із студентських років не тільки вивчала академічні дисципліни, а також проходила тренінги, навчання з різних напрямків громадянської роботи. Наразі дівчина, яка стала засновницею ГО «Лабораторія розвитку Луганщини», дійсно може говорити, що вона придбала цінний досвід та не втратила жодних можливостей для свого зросту.

Ніхто із спікерів не говорив, що досягли всього відразу, далеко не все було просто. Євген Скрипникіз Слав’янська, успішний музикант, організатор вечірокта рейв-тусовок, щиро розповів  про вечірки, на які не приходили, про старі стереотипи музичних вподобань, все це було на початку. А ще - нестримне бажання змін накраще та наполегливість. Зараз його команда запрошує на свої вечірки найпопулярніших ді-джеєв із всієї України. І наші хлопці захопилися ідеєю провести свої вечірки, будемо чекати.

Кияни: інженери, менеджери, студенти, - у звичайному житті, стали волонтерами, які у будь-який вільний час приходять на допомогу тяжкохворим діткам та їх батькам. Хлопців та дівчат завжди чекають діти у лікарняних палатах і найвищою нагородою для національної ініціативної групи «Лікарняний клоун» стає проста посмішка дитини та надія у погляді. Ольга Булкина та Олексій Літвіненко - лікарняні клоуни та спікери діалогової платформи, а ще натхненні молоді люди, які хочуть передати свій досвід іншим. «Тому що дарувати - це неймовірно приємна штука! Тому що давати безкоштовно те, чим можеш легко поділитися, тим, хто має потребу - це диво» - ось таке волонтерство до душі лікарняних клоунів.

Влад Фісун - український журналіст, радіоведучий, ді-джей, головний редактор журналів Playboy, Viva! та Афіша, ведучий музичних шоу, перший український ді-джей, який виступав на фестивалі Sziget в Будапешті. В 2020 році за сприянням промо-групи SHUM.Rave Влад зіграв сет біля будівлі закинутого шпиталя в Лисичанську, який входить до списку номінантів "Бельгійська спадщина за кордоном". Завдяки культурній акції будівля пригорнула увагу спільноти і з кінця 2020 року перебуває на реставрації. Ось такий далеко неповний перелік професійної майстерності, громадянської позиції підтримки української андеграундної музичної індустрії. Сьогодні Влад допитливо розпитував про наш досвід проведення місцевих фестивалів, культурні події громади, дітей, яким він може дати майстер клас. Діалогова платформа завершилась сетом Влада, це справжній подарунок від найкращого ді-джея України.

Вечір продовжився виставою під відкритим небом. Сергій Дорофеєв, директор Луганського обласного академічного український музично-драматичного театру разом з акторами подарували свято театру, чудову акторську гру та спів, майстерність та національну автентичність. Вистава мала шалений успіх.

Організація заходу відбувалася у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.