Хорватія готова допомогти у розмінуванні

2023-04-22
Військові спеціалісти Хорватії вже закінчують підготовку до передачі Україні 14 гелікоптерів Мі-8.

Політичне рішення про це у країні прийняли після нещодавнього візиту в Україну прем'єр-міністра Андрія Пленковича та міністра оборони Маріо Баножича. Як заявив керівник оборонного відомства, Хорватія також готова надати Україні допомогу у розмінуванні міст і сіл, які Збройні Сили поступово звільняють від російських загарбників.

Після себе вони залишають неприємні сюрпризи в дитячих садочках, у громадських будівлях та навіть у полях, де вже починаються весняні роботи. Як зазначає Міністерство внутрішніх справ України, для повного розмінування територій, де нині проходять бойові дії, знадобиться до 10 років. Маріо Баножич повідомив, що хорватські сапери займалися цим набагато довше. І за майже 25 років набули досвіду гуманітарного розмінування своїх територій після війни 1992-1995 років. Нині практично вся територія країни не становить загрози для населення.

Цим не може похвалитися сусідня Боснія і Герцеговина, територією якої також пройшлася та війна. Як повідомило хорватське інформаційне агентство XІNА, міни і вибухові пристрої, як і раніше, становлять смертельну небезпеку для мешканців всіх регіонів цієї країни. XІNА наводить дані Центру з розмінування Боснії та Герцеговини (BHMAC) та Управління цивільної оборони Боснійської мусульмансько-хорватської федерації, які свідчать, що війна залишила після себе вибухові пристрої на понад 4 200 квадратних кілометрах. Це 8,9 відсотка від загальної площі країни.

Джерело http://www.golos.com.ua/article/369777