Громадянське суспільство міста Щастя взяло участь у ZOOM конференції Робочої групи ПРООН

2020-07-29
Громадянське суспільство міста Щастя взяло участь у ZOOM конференції Робочої групи ПРООН

28 липня відбулася чергова онлайн зустріч громадських активістів міста у форматі Робочої групи ПРООН. У роботі взяли участь не тільки щастинці та петропавлівці, а також наші партнери: Еміль Коренєв, фахівець з мобілізації громад ПРООН, Ганна Лемешко, координаторка МБФ "Українська фундація громадського здоров'я" та Ольга Лішик, спеціалістка проекту ООН Жінки.
Начальник сектору превенції Ткаченко Віталій Вікторович звітував про роботу поліції за травень-червень а також презентував Стратегію та План заходів по взаємодії поліції та організацій громадянського суспільства до 2025 року, затверджені керівництвом національної поліції в Донецькій та Луганській областях і її реалізації на місцевому рівні. Цей документ спрямований на задоволення потреб безпеки громади через впровадження принципу поліцейської діяльності, основа якої є довіра, взаєморозуміння та співпраця між поліцією та громадянами.
Громадські організації нашого міста подавали грантові проєкти на участь у конкурсах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Тож ми можемо пишатися нашими успіхами. Так Ольга Назарова, голова ГО «Зірочка» розповіла про початок реалізації дуже цікавого для всього міста проєкту «Створення сенсорної кімнати для дітей з особливими потребами». Громадська організація «Територія Щастя», у свою чергу, поділилася довгоочікуваним проектом «Онлайн послуги для всіх». Ця заявка теж була підтримана міжнародними донорами, як взірець турботи про найвразливіший прошарок населення.
Добра новина для освітян, учнів та їх батьків. Загальноосвітня школа № 1 м. Щастя, як опорний заклад дистанційного навчання, відібрана у Луганській області для впровадження проєкту «Моя школа». Новації дозволять користуватися електронним персональним кабінетом учням, батькам та вчителям. Батьки зможуть контролювати оцінки своїх дітей, педагоги – впроваджувати додаткове індивідуальне навчання для розвитку конкретної дитини, а учні – завжди матимуть домашнє завдання. Основна мета – прямий зв'язок між учнями – вчителями – батьками: батьківські збори, пропуски занять, відкритий бюджет школи та безліч інших можливостей.
Деякі заявки ще проходять стан розгляду конкурсних комісій, декілька проєктів вже подано на інші оголошені ПРООН конкурси. Ми будемо надалі повідомляти щодо стану реалізації узгоджених проектів та ініціатив громади.
Завершуються два великих інфраструктурних проєктів - «ПОЛіДБЕЗ» (Поліція і Діти: інформація і Безпека)- інформаційний центр правової обізнаності та дружнього, комфортного, конструктивного спілкування населення з поліцією» та «Твоє безпечне місто. Будь у безпеці». Керівники зазначених проєктів надали звіт у вигляді презентації та відповіли на питання щодо стану реалізації. Уся грантова діяльність громадянського суспільства проходить у тісній співпраці із військово-цивільною адміністрацією. Особливо це стосується міської інфраструктури. Головний спеціаліст ВЦА Кирил Бояренко виступив із коментарями щодо проєкту «Твоє безпечне місто. Будь у безпеці». Вже у серпні будуть встановлені «лежачі поліцейські» біля шкіл, замінено старі дорожні знаки та встановлені нові, згідно затвердженої Дислокації. Останній етап «твердої» частини проєкту – це нанесення дорожньої розмітки співробітниками КП «Жилбудсервіс».
Наші партнери ООН Жінки,МБФ "Українська фундація громадського здоров'я" та щастинські жіночі групи самопомочі представили документ із виявленою проблематикою щодо гендерно-чутливих ознак громади та відповідних рекомендацій по їх вирішенню.
Додамо, що усі обговорені на засіданні Робочої групи ПРООН матеріали у вільному доступі на сторінках Робочої групи фейсбуку. Успішна та спроможна громада будується не тільки за економічними чинниками, а поперед всього, за умови розбудови громадянського суспільства, активності його громадян.


Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН, Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.