День українського добровольця у Щасті

2017-03-12

Згідно з рішенням Верховної Ради, щороку 14 березня в нашій державі відзначатимуть День українського добровольця. Проект постанови підтримав 231 народний депутат.

Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України, громадський діяч, політик коментує нове свято: «Коли почалася агресія Росії проти України – тисячі відданих українських синів і дочок шукали можливості йти добровольцями на фронт. І ми створили Національну Гвардію України. 13 березня 2014 року я, як секретар Ради національної безпеки та оборони мав честь доповідати у Верховній Раді Закон України "Про Національну гвардію України". Того дня, цей історичний Закон підтримали 262 народних депутати. А уже наступного дня, 14 березня, сонячного ранку прямо з Майдану Незалежності сотні бійців Самооборони Майдану вирушили на вишкіл у Нові Петрівці на Київщині. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники – сотні майданівців – замість того, щоб після багатомісячних боїв у Києві поїхати по домівках, рушили з барикад Майдану на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії. У березні 2014-го добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах України.

Рік тому міжфракційне депутатське об'єднання "Самооборона Майдану" проголосило, що 14 березня має стати Днем українського добровольця. І це сталося сьогодні – Парламент проголосив 14 березня Днем українського добровольця.
День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців. Рішенням Верховної Ради ми закарбували навіки героїзм українських лицарів»

Нове свято в календарі знаменних дат України стосується безпосередньо міста Щастя. Так, 11 березня в місто приїхали 123 члена добровольчого батальйону Айдар. Серед них були не тільки добровольці, але і дружини, батьки, матері загиблих айдаровців. Скорботна нота, пам'ять про загиблих 120 добровольців, хвилина мовчання, кожне ім'я з 120 загиблих, назване молодим та дзвінким голосом в глибокій тиші залу. І звичайно ж, вшанування живих.

Колишній комбат Айдара, народний депутат України Сергій Мельничук,  заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань безпеки та громадського порядку Клименко Юрій Юрійович, керівники Новоайдарської районної державної адміністрації – усі вони вшановували присутніх добровольців. Були вручені нагороди та відзнаки. Сергієнко Віктор Валентинович, голова Новоайдарської РДА, пройшовши шлях в лавах цього батальйону, вручив жінкам-айдарівкам  великий торт в кольорах державного прапору та запросив на наступний рік День українського добровольця святкувати у Новоайдарі.

Волонтери, з місцевих мешканців та з Києва, також приймали участь у святі. Та як повелось по усій країні, що діти малюють свою спрагу до миру на листівках та аркушах, так і наші дітлахи передали волонтерам свої малюнки та голубі миру.