День народження Т.Г. Шевченка у Щасті

2017-03-09

День народження Т.Г. Шевченка

 

Кожний народ має свої знакові постаті, з якими нерозривно зв’язують країну. Такими знаковими фігурами були і будуть:  Англія – Байрон, Німеччина – Гете, Польща – Міцкевич, Росія – Пушкін, а для України – це неодмінно Тарас Григорович Шевченко. Сьогодні, 9 березня – День народження Т.Г. Шевченка (1814-1861) - українського поета, художника та мислителя.

Талановитий український поет і художник народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці Київської губернії, що нині є Черкаською областю. За народженням він мав подовжувати шлях своїх батьків, шлях, що добре описаний в його віршах:

                                                              Аж страх погано

У тім хорошому селі. 

Чорніше чорної землі 
Блукають люди, повсихали 
Сади зелені, погнили 
Біленькі хати, повалялись, 
Стави бур'яном поросли. 
Село неначе погоріло, 
Неначе люди подуріли, 
Німі на панщину ідуть 
І діточок своїх ведуть!.

 

Хто міг тоді передбачити, що з ім’ям цього хлопчиська будуть зв’язувати усю велику Україну. Що колись на його честь стануть називати міста та кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах та поштових марках, ставити йому пам’ятники та засновувати всілякі премії?

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

Та і понині верши великого поета не тільки пам’ятають, вивчають у учбових закладах, але і читають просто на вулиці, в колі своїх друзів. 9 березня традиційно по всієї країні проходять заходи з нагоди дня народження Т.Г. Шевченка. Так і у нашому містечку громадська організація «Культурна фортеця» розпочала традицію публічних читань поезії Кобзаря. Щоб не тільки пам’яталися верши із шкільної програми, та не лише виникав в уяві образ Дніпра.  Першим завжди важко розпочинати, але с часом поезія, музика, у тому числі із світових скарбниць, може стати тим дорогоцінним діамантом, котрий спроможне відлунювати яскраве світло, висвітлюючи людські души та допомагаючи ставати краще усім нам.

Діамант дорогий на дорозі лежав, —
Тим великим шляхом люд усякий минав,
І ніхто не пізнав діаманта того.
Йшли багато людей і топтали його,
Але раз тим шляхом хтось чудовний ішов,
І в пилу на шляху діамант він найшов.
Камінець дорогий він одразу пізнав,
І додому приніс, і гарненько, як знав,
Обробив, обточив дивний той камінець,
І уставив його у коштовний вінець.
Сталось диво тоді: камінець засіяв,
І промінням ясним всіх людей здивував,
І палючим огнем кольористе блищить,
І проміння його усім очі сліпить.

З біографії Т. Г. Шевченка відомо про його страждання, зажду до свободи та поваги й миру. Його творчість - це його душа, ранима, чесна, добра, ярка та нескінченно багата.