15 вересня вперше за останні тридцять років на Луганщині відбулася Велика Рада Українського козацтва

2018-09-18

15 вересня вперше за останні тридцять років відбулася Велика Рада Українського козацтва. 180 представників українського козацтва приїхали у місто Щастя Луганської області – це 90 процентів отаманів України.
Вибір міста зустрічі крайових та обласних отаманів був не випадковий. Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк неодноразово підкреслив під час Ради, що саме у таких умовах, максимально наближених до бойових, як у місті Щастя, розташованого на лінії зіткнення, можливо проявити єдність козацького духу в ім’я консолідації української нації та відновлення історичних традицій Українського народу.
Отамани, польові Гетьмани із Одеси, Івано-Франківська, Сум, Бахмута, Лисичанська, Львова, Вінниці, Старобільська, Закарпаття, Полтави, Києва, у парадній формі, із численними нагородами на грудях, пройшли строєм вулицями міста.

На площі Миру їх зустріла молодь. П’ятдесят хлопців та дівчат було прийнято до лав Українського козацтва. Це знаменна подія для молодих людей – із рук самого Гетьмана отримати Універсал та Пам’ятну медаль «310-річчя повстання під керівництвом Кіндрата Булавіна».

Та підростаюче покоління теж показало козацьку вправність. Учасники та переможці військово-патріотичної гри «Джура» продемонстрували козацької старшині прийоми стройової підготовки. Відточені рухи до автоматизму, козацькі шаблі та піки злетіли у єдиному пориві, вичерчуючи невидимий візерунок бойового ладу – це справило сильне враження на отаманів. А чергова вправа - показова збірка та розбірка автомату, навіть із зав’язаними очима, довела бойову спритність юнаків.
Після зустрічі із молоддю делегати Великої Ради Українського козацтва відвідали колишній штаб батальйону «Айдар» та поклали квіти до пам’ятних дощок загиблим у Щасті побратимам.
Та перед проведенням Великої Ради відбувалася ще одна подія. Волонтер Константин Олейнік (Трубач) заграв, а 180 козаків разом заспівали Державний Гімн України на самої лінії розмежування - біля стелли-знаку міста Щастя. Спів був настільки гучний, що його почули на іншій стороні Сіверського Донця.
Отже Велика Рада Українського козацтва відбулася. Для вирішення питань розвитку козацького руху було прийнято ряд рішень. А саме, обрано Генеральних старшин та Гетьмана козаків України – їм залишився діючий Гетьман Пантелюк Микола Миколайович.

 

На засіданні Ради прийняли звернення до Президента України. В ньому делегати звернулися до голови держави з клопотанням про нагородження козаків-учасників бойових дій державними нагородами, висловили свою принципову позицію щодо державної мови, церковних питань та статусу козацької держави. В звернені також підтримано шлях держави на розвиток патріотичного виховання молоді.

 

 

 

 

 


На засіданні, крім ухвалення основних напрямів розвитку козацького руху, відбулося нагородження та встановлення чергових козацьких звань.

 

 

На посаду отамана Новоайдарського району затверджено кандидатуру Макогона Віктора Васильовича, голови Новоайдарської районної ради. Він отримав медаль «За заслуги перед державою».
Гетьман М.М. Пантелюк на Великій Раді також відмітив заслуги перед державою багатьох. Керівництво міста, району, установ та кращі представники українського козацтва на міських урочистостях, присвячених 55-річчю міста Щастя були нагороджені орденом «Богдана Хмельницького» I ступені, орденами «Івана Сірко», «Івана Богуна», зіркою із зображенням Георгия Победоносца та ювілейними медалями «310-річчя повстання під керівництвом Кіндрата Булавіна».
На сцені, в урочистій обстановці, Гетьман Українського козацтва нагородив за заслуги перед державою та, з нагоди 70-річчя, командуючого південно-східного особливого козацького округу Верховного отамана Академії козацтва в Луганській області В.М. Ткаченко - відзнакою та почесною шаблею.
Велика Рада відбулася, після неї зосталися відгомони дискусій щодо козацької держави та першої демократичної конституції Пилипа Орлика, історичного діяча, який випередив свій час.