Різдвяні свята в українських традиціях

2018-01-30
Різдво у місті Лева

Новорічно-різдвяні свята - самі очікувані та бажані усіма, від мала до велика. Цьогорічна програма святкових заходів у місті Щастя, як і в минулому році, почалась із доброго Миколая Чудотворця, котрий привітав діток в місцевому Палацу Культури. Потім прийшов час дитячих новорічних ранків, коли маленькі сніжинки, принцеси, зайці, леви, лицарі та інші, цілком чарівні істоти, танцювали навколо ялинки та радісно зустрічали Діда Мороза, Снігуроньку, та цілком щиро цуралися казкових злодіїв. 


Справжню атмосферу новорічної казки створили для маленьких щастинців колективи Палацу Культури, дошкільних закладів та середніх шкіл. Школа №2 вже другий рік поспіль робила для дітей робітників Луганської ТЕС казкові новорічні заходи. Від подібного співробітництва виграли як старшокласники, котрі проявили свою акторську майстерність, так і маленькі діти, які с захопленням спостерігали за новорічною виставою. Також яскраво відбулось відкриття міської новорічної ялинки, з жартами скоморохів, сюрпризами, подарунками і зимовою хуртовиною, котра не змогла розігнати по теплим домівкам маленьких и дорослих щастинців. Це свято, відкриття ялинки, має особливе значення, воно дарує особливий настрій наступаючого Нового року.
А переступивши поріг чергового року, ми усі разом святкуємо Різдво Христове – одне з найважливіших свят у році. Воно має багатовікові традиції. Найбільше вони збереглися на Західній Україні, де поширена унікальна старовинна культура святкування релігійних свят. Та найулюбленішим і найцікавішим, як для дітей, так і для дорослих, є свято Різдва Христового. До нього старанно готуються заздалегідь. Саме така ретельна підготовка до Різдва, з хорошим прикладом доброї співпраці міста з церквою, комунальними закладами, громадськими організаціями, творчими колективами і підприємцями, - характеризує міста Західної України. В наше місто також згодом прийдуть Різдвяні фестивалі, а поки нас запрошують на Різдвяну феєрію у Рівне, Львів, чи Ужгород.
З однієї із таких святкових подорожей розпочався 2018 рік для учнівської молоді із Щастя - до міста Лева. Шість хлопців, активних помічників ГО «Культурна фортеця», було запрошено на Різдвяні свята головою Громадської Ради при Львівській ОДА Болюбаш Андрієм Романовичем та членом ГР Натальєю Пісарчук. Подорож була узгоджена рішенням Львівської обласної ради, з наданням безкоштовного трансферу, проживання в сучасному готелі, харчування тощо.
Свято довжиною у шість днів розпочалось прямо на львівському вокзалі, де щастинськую молодіжну делегацію гостинно зустрів Микола Немчук – начальник відділу сімейної політики ЛОДА. Микола протягом усього перебування опікувався групою у культурному напрямку, завдяки йому виділено автобус, на якому дуже зручно було подорожувати на самі віддалені туристичні святкові маршрути. «З Миколою, - розповіла Галина Калініна, яка супроводжувала підлітків до Львова, - нам не прийшлось сумувати. Він не тільки організував безкоштовні різдвяні маршрути, а також був разом з групою увесь час, занурюючись у різдвяні події».
Хлопці не тільки знайомились з традиціями Західної України, а також переймали практичний досвід міжнародного скаутського руху. Вже в перший день пройшла зустріч зі скаутами. Групу зустріли керівники скаутської організації: президент ГО «Скаутство Європи в Україні» Юрій Зошій і Назар Єрємєнко, та молодь віком 16-17 років. Презентація про діяльність скаутів, їх участь у Міжнародних змаганнях скаутів у Франції, нескінченних туристичних зборах і тренувальних гірських сходженнях, показ спеціальної мови жестів скаутів, направленість на здоровий спосіб життя, розвиток особистості, де немає переможців і переможених, а є єдина ціль - дуже вразили наших підлітків. Діти обмінялась контактами і це є гарним початком дружби між хлопцями з Заходу та Сходу України. Щастинці загорілись зробити скаутський осередок у себе в місті, підтримаємо нашу молодь, бо виховання мотивованої та патріотичної молоді, стає пріоритетом сьогодення.


Скаути також показали музей Греко-католицікої єпархії, а потім знамениту «Криївку» - національне львівське кафе. Закінчився вечір у чоловічому монастирі, який опікується дітьми-сиротами і куди групу запросили на Різдвяну вечерю. Вечеря з традиційних 12 страв, з віншуванням та колядками, які співали всі разом.
Наступний день був присвячений відвіданню музею народної архітектури та побуту – «Шевченковський гай», де відбувалося свято - «Різдво у гаю». Фольклорне містечко не тільки надавало можливість доторкнутись до різнобарв’я національної культури, але і зануритись, пограти на народних інструментах, послухати та поспівати колядки, покуштувати смачні страви української кухні, якими залюбки пригощав Микола. Це був ярмарок народних звичаїв, де одна хатинка пригощала гуцульськими пирогами, друга дивувала виробами з металу, а третя гостинно зустрічала дивовижною атмосферою рушників, саморобних скатертин та запашною паляницею, яка була витягнута з грубки на очах туристів.


Та які різдвяні свята без фестивалів коляди та вертепу?! На площі Музейна проходив ввечері 7 січня фестиваль «Велика коляда», а на проспекті Свободи перед Львівською оперою, відбулось відкриття Міжнародного Різдвяного Фестивалю, на площі Яворського - встановлення Різдвяного дідуха, у дворику Львівської Ратуші пройшла різдвяна феєрія «Коли ангели спускаються на землю», а від площі Музейної до проспекту Свободи була Святкова хода Звіздарів. У храмі Пресвятої Євхаристії лунали колядки та щедрівки у виконанні більш як 70 колективів зі всієї Укріїни. Захоплює, коли вся площа співає коляду разом. Колядки виконували колективи з Чехії, Польщі, Сербії, Білорусії, національні костюми, пісні на різних, але співзвучних мовах, - це вражає. Були діти, які виходили та розповідали з великої сцени віншування та бажали людям любові і миру. Одна людина каже – «Христос народився» і тисячі людей відповідають – «Славимо Його».


Група знайшла час зустрітися з ГО «Спілка учасників бойових дій в АТО». Представники ГО «Культурна фортеця» виразили свою вдячність Степану Біласу, Володимиру Шамраю та Миколі Маланичу, за їх допомогою підлітки подивились фільм «Кіборги», спробували смакоти, проїхались на екскурсійному «Чудо поїзді» та здійснили підйом на Ратушу.
Ці дні були дуже насичені, група побачила багато заходів, які відбувалися у Львові на Різдвяні свята. Діти були у захваті від побаченого, частинка свята неодмінно приїхала разом з ними у наше місто Щастя.