Порядок дій під час обстрілу

2022-02-18

Порядок дій під час обстрілу:

З метою захисту населення в разі обстрілу рекомендуємо громадянам негайно спуститися до підвалу. У випадку якщо підвал відсутній або зачинений, зайти до сусідів на першому поверсі.

Є правило: чим нижче спустишся, то безпечніше. Якщо артилерійський обстріл застав у будинку зненацька і не лишилося часу зреагувати, швидко зайняти приміщення, які розташовані подалі від вікон, балконів (коридор, ванна кімната тощо), і дочекатись закінчення вибухів. Найчастіше уламки потрапляють у приміщення через вікна.

У жодному разі не можна вибігати з будинків на вулицю. Якщо артилерійський обстріл застав на вулиці, потрібно негайно лягти на землю (канаву, яму), щільно притулитися до якогось виступу: бордюру, клумби, паркану чи бетонної конструкції — та накрити голову руками. Найчастіше причиною поранення є не пряме влучення снаряда, а його осколки та вибухова хвиля. Снаряди й міни розриваються у верхньому шарі ґрунту, а осколки після підриву летять на висоті 30-50 см над землею. Укриття має бути заглибленим і, разом із тим, розташовуватися подалі від споруд, які можуть обвалитися внаслідок прямого влучання або спалахнути. Ідеально захищає траншея чи канава (подібна до окопу) завглибшки 1-2 м, розташована на відкритому місці.

Після закінчення обстрілу необхідно зачекати приблизно 10 хв. Обережно піднятися, уважно оглянути місцевість навколо себе, пересуватися не кваплячись та уважно оглядати маршрут руху, ноги ставити на вільну від осколків поверхню. Не піднімати із землі незнайомі предмети. Якщо вибухи застали в дорозі на власному автомобілі — не розраховувати, що на авто можна швидко втекти від обстрілу. Необхідно зупинитися, вийти з автомобіля та відбігти якомога далі від дороги.

Укритися під час артилерійського обстрілу можна: — в обладнаному бомбосховищі; — у будь-якій канаві, траншеї, ямі; — під дорогою; — уздовж високого бордюру чи підмурку паркану; — в оглядовій ямі гаража, станції технічного обслуговування.