Навчання молодих спеціалістів органів місцевого самоврядування по темі «Практика впровадження проектів енергозбереження на об’єктах комунальної власності»

2013-12-13

Навчання молодих спеціалістів органів місцевого самоврядування по темі «Практика впровадження проектів енергозбереження на об’єктах комунальної власності»

 

12 грудня  2013 року в  Луганському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулася  зустріч органів місцевого самоврядування Луганської області. У ході зустрічі молоді спеціалісти мали можливість ознайомитися з кращими практиками реалізації проектів енергозбереження в Луганській області.

Валентина Кіяшко, директор департаменту освіти Луганської міської ради, ознайомила присутніх з технологіями співпраці Луганської міської ради з міжнародними фінансовими установами, фондами та грантодавцями (ПРООН, корпорацією НЕФКО, Фондом цільових екологічних (зелених) інвестицій)

Вікторія Нецвітайло, директор Агенції місцевого розвитку м. Щастя, розповіла, що в рамках реалізації Стратегії соціального партнерства компанії ДТЕК та міста Щастя, триває реалізація ряду проектів з впровадження енергозберігаючих технологій у будинках соціальної сфери.

Яна Ромашкіна, керівник Центру сприяння розвитку міст Луганського РВ АМУ, запропонувала послуги щодо підготовки проектів у сфері енергозбереження та визначила основні напрямки діяльності у відповідності з розглянутою тематикою на семінарі.

«Перш за все проекти енергозбереження на об’єктах комунальної власності повинні бути відображені в програмних документах міської ради: Стратегії, міських цільових програмах або Програмі соціально – економічного розвитку. Проектом обов’язково повинно бути передбачено софінансування з міського бюджету. На даний час активізувалася діяльність з підготовки стратегій соціального партнерства, тому необхідно своєчасно подавати пропозиції при формуванні карти проблем.

По – друге, вже зараз Ви повинні готувати проекти для участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм місцевого самоврядування, а також програми, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету Фонду регіонального розвитку.

Наприкінці можна зазначити, що з 2014 року в Україні розпочинається нова програма GIZ«Енергоефективність у громадах». Міста Луганської області пройшли перший відбір, у грудні запланований ознайомчий візит експертів GIZ. Серед міст Луганської області заявка була подана і м. Щастя, тому ми сподіваємося що у наступному році на Луганщині буде реалізовано ще ряд проектів енергозбереження».          

 

Я. Ромашкіна