"Культурний майнінг" в Щасті

2018-02-05

Культурна підтримка - "Культурний майнінг" у Харкові

Культурний майнінг в дії

Перша частина академії проекту Фундація соціальних інновацій "З країни в Україну" "Культурний майнінг" завершилась 4 лютого. П’ять днів поспіль команди з шості місць Луганської та Донецької області навчались проектному менеджменту. Суть проекту полягає в наданні дієвого інструменту розвитку і зростання обраній групі культурних менеджерів і менеджерів громадського сектора для реалізації власних ідей та проектів для поліпшення їх міст. Інструментом розвитку і зростання в проекті виступає унікальна методологія навчання в двох п'ятиденних академіях проектного менеджменту та підтримка розробки різних проектів, які народяться під час академії в робочих групах.
Навчання було динамічним, тренерський склад – експерти, які мають за плечіма великий досвід організації освітніх проектів та створення різних соціальних платформ. Тож, було цікаво спостерігати за розвитком та змінами, які відбувались з слухачами протягом п’яти днів. Представники міської влади, громадських організацій та бізнесу в перший день за допомогою Олександри Сметаненко розробили ідеї проектів, виходячи з аналізу проблематики своїх міст. Усі 12 містечок мали майже однакові проблеми, проте ідеї не повторювалися.
Програма навчання побудована була таким чином, що слухачі не тільки опановували інструменти проектного менеджменту, а насамперед навчалися аналізувати під різними кутами проблеми, можливі шляхи їх вирішення. Так, від креативної Олександри Сметаненко почули про першу в Україні площадку колективного фінансування - «Спільнокошт». Цей ресурс вже допоміг багатьом зібрати гроші на великі та маленькі проекти.
Про «Фандрайзинг» розповів Іван Омелян. Він загострив увагу на головному ресурсі проектного менеджменту – партнерстві та довів це своїм особистим прикладом – приїхав з Києва, щоб замінити лектора, який захворів. Було дивовижно почути від тренера, що такі категорії, як довіра, цінності, час, - зовсім не абстракція, а дійові інструменти. Відомі експерти: Володимир Дєнісов, Марина Говорухіна та Євгеній Олійник опрацювали з аудиторією питання стратегічного планування, PR та комунікації, та ролі в команді - в блискавичної манері, на одному диханні.

Іван Омелян - громадський діяч з десятирічним стажем, 7 з яких Іван практикує соціальним тренером та займається розвитком громадських організацій по всій країні. Окрім того, Іван має за плечима великий досвід організації освітніх проектів. Серед них - Школа молодого політика (Харків), Школа громадської активності (Тернопіль), Школа молодого реформатора (Тернопіль), "Майстерня майбутнього" (Україна-Німеччина)

Володимир Дєнісов – спікер, що розповідатиме про стратегічне бачення та стратегію. Він соціальний технолог, консультант стратегічного розвитку, член групи стратегічного планування всесвітньой організації скаутського руху. Також Володимир Дєнісов є членом Global Planning Team по підготовці всесвітнього дитячого фестивалю "Джемборі 2023" у Південній Кореї.


Крок за кроком модератор академії Денис Блощинський - автор багатьох курсів із проектного менеджменту, ефективних комунікацій, лідерства та командної роботи разом зі своєю командою допомагав представникам Луганської та Донецької області скрізь усвідомлення власних цінностей сформувати сильну, згуртовану і креативну команду, яка хоче та спроможна розвивати своє місто.
Команди, люди, дуже різні, за віком, за професійною діяльністю, за соціальним статусом, за час проекту не тільки стали товаришувати, а і допомагати в вирішенні загальних проблем. Представники громадськості, влади, бізнесу розмірковували над своїми ідеями, креслили, малювали, майже, а іноді, і зовсім не спали, виконуючи усі завдання, за допомогою яких можливо опанувати усі інструменти проектного менеджменту. Представники дванадцяти містечок, поєднані практично однаковими проблемами, згуртовувались, сумісно обговорюючи свої ідеї. Байдужих не було. Рішення проблем комунікації людей з інклюзією, екологічного забруднення, інформаційного вакууму, культурної ідентичності міст, дозвілля та інших питань громад - стало пріоритетом для кожного «академіка». Мотивація від команд: "Щастя, робіть!" 

Ідеї за цей час трансформувались, для деяких команд, майже в цілком інші. Небайдужість – це самий важливий важіль громадської діяльності, за допомогою саме цього ресурсу, з Рубіжного будуть приїжджати, в тому числі, і до нас, мобільні бригади «Фура Культура», Сватове стане центром туризму Луганщини, в Курахово населення отримає інформаційну підтримку, в Кремінній – мотузковий туристичний парк, в Волновасі буде відновлено та зроблено зоною відпочинку міське озеро, а в Щасті #КОЛИЖАНКИ втілять проект «Green Bas Stop»."Маршрутна карта ідеї"

#КОЛИЖАНКИ в робочому процесі

12 міст – 12 проблем – 12 шляхів їх подолання, 560 тисяч грн. – загальна сума на усі 12 проектів, яка буде надана донором, за умови успішного захисту проекту. Але саме головне, що активісти, бізнесмени та чиновники міст Донеччини та Луганщини отримають нові знання для реалізації громадських проектів у своєму місті та стануть сучасними культурними менеджерами. Зміни починаються з людей!
Попереду написання проекту, друга частина Академії, захист, публічна презентація та втілення проекту, за допомогою усієї небайдужої громади, нашої ідеї #КОЛИЖАНОК – Марини Єрохіної, Наталії Бондаренко, Олени Андрусивої, Наталії Палагути, Оксани Лободи та Насті Саранчі. Мріємо, що розширення свідомості, усвідомлення справжніх цінностей, які дійсно можуть формувати життя як кожної людини, так і країни в цілому, буде запорукою змін наших міст на краще.