Кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

2021-11-16

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Боротьба зі сказом в районібазується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2021 рік та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на території України та Луганської област, в  Щастинському (Станично-Луганському) районі з 17 листопада  2021 року  буде проводитися  антирабічна  пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин.

Під час кампанії буде оброблена  площа  лісомисливських угідь.  При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак», вакцинавідповідає наступним вимогам:

  • безпечна як для цільових видів тварин, так і для інших тварин, які можуть вживати принаду;

  •  безпечна для людини;

  •  безпечна для навколишнього природного середовища;

  •  стабільна при зберіганні в польових умовах;

  •  зберігає імунність протягом 20 днів після розкладання;

  •  забезпечує набуття імунітету протягом місяця після поїдання. 

Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом:

обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць;  принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.Кампанія буде проведена наземним методом з залученням єгерей та мисливців.

         Просимо населення району не панікувати через процедуру вакцинування диких тварин. Принади будуть розповсюджені у вигляді брикетів (поживна принада, в яку поміщений полімерний блістер з антигеном), вони є цілком небезпечними, але брати до рук їх не рекомендовано.