До Дня медичного працівника

2017-06-16

                             З Днем медичного робітника!                        

 

За традицією кожну третю неділю червня ми щиро вітаємо людей в білих халатах з їх професійним святом - Днем медичного працівника. Це свято вже давно вийшло за рамки суто професійного, кожна людина в житті, так чи інакше бувала у ролі пацієнту. Можливо звернутися до статистичних даних і отримати середню відвідуваність медичних установ, але варто приводити суху статистику, коли реальні доктора можуть розповісти про роботу конкретної лікарні, про її безцінний скарб – лікарів, лаборантів, середній та технічній медичній персонал.

Саме про таких людей – своїх колег розповів напередодні Дня медичного працівника головний лікар Щастинської міської лікарні Олег Григорович Супрун. Минуле лихо біллю відгукнулося не тільки на пораненому тілі лікарняних будівель, але насамперед, на персоналі – стався відтік кваліфікованих кадрів. Це є проблемою усієї Луганської області, яка вирішується дуже тяжко.

Так, міської лікарні на цей час вкрай потрібні вузькопрофільні фахівці, це офтальмолог, невропатологи, педіатр, анестезіолог та інші. На цей час близько  60% медичного персоналу Щастинської міської лікарні – люди пенсійного віку, котрі на заслуженому відпочинку несуть свою робочу варту тому, що їм не має заміни. Олег Григорович з теплотою відізвався про таких заслужених спеціалістів, котрі пропрацювали усе своє життя у медичної галузі та роблять і надалі. Він назвав імена педіатра Пшенічної Л.П., невропатолога Фрідмана Ю.И., окуліста Болтян Л.П. - професійному виконуванню боргу котрих зобов’язані декілька поколінь щастинців. Таких відповідальних та незамінних спеціалістів у Щастинській лікарні майже не перелічити.

Слова подяки колегам Олег Супрун говорив щиро та від души. Кадрове питання є дуже болючим. Навіть мешканці міста зверталися до усіх інстанцій щодо укомплектування фахівцями згідно штатному розпису. Але особисте положення  міста на лінії розмежування, відсутність службових квартир, територіальна віддаленість Щастя, негативно впливає на мотивацію та заповнення вакансій. Однак, в цьому напрямку є певний прорив. Так, нещодавно посаду лікаря стоматологічного кабінету зайняв молодий фахівець Антон Васильович Мочалов. Його попередній опит роботи у спеціалізованих стоматологічних клініках дуже став в нагоді у Щасті. Молодий лікар вже успів завоювати шану у щастинців.

Керівник також поділився своїми планами відносно поповнення колективу ще однім фахівцем – з серпня можна буде чекати свого кардіолога. Олег Григорович розповідав про те, що у Щасті суттєво змінилась демографічна ситуація і люди похилого віку найчастіше зостаються сам на сам зі своїми проблемами, самотністю і хворобами. Саме ці люди потребують особливого піклування, створення для них хоспісу та вирішення цім основної проблеми – догляду за недієздатними та тяжкохворими людьми.

Тема старіння населення міста та пов’язаних у зв’язку з цим проблем мала продовження. Керівник закладу зауважив - до найпоширеніших хвороб в Щасті належать неврологічні, розповсюдженість яких, на жаль, значно зросла в останні роки, з тенденцією на збільшення кількості інсультів та в тому числі у людей молодого та середнього віку. Лікарі все частіше діагностують такі тяжкі хвороби, як , цереброваскулярні захворювання (ЦВЗ), геморагічні та ішемічні інсульти (4-6 випадків в місяць). Найбільш тяжкою формою судинних захворювань головного мозку є інсульти. Головний лікар с жалем констатував  факт - відсутність можливості своєчасної госпіталізації таких хворих у спеціалізовані інсультні відділення. Це можливо зробить тільки у Сєвєродонецькій міській лікарні, де недостатня кількість койко-місць у кардіореанімаційному відділенні. Саме тому, хворому, лікарі вимушені надавати допомогу первинного рівня, з урахуванням тої незначної медичної бази.

Супрун наголосив на терміновості відкриття неврологічного відділення у міської лікарні на 20 койко-місць. Таке відділення необхідно забезпечити апаратами для КТ- або МРТ-діагностики, дуплексного сканування судин головного мозку, відповідним набором медикаментів та сприяти тому, щоб прийшли працювали неврологи, які пройшли підготовку з нейрореанімації. Але кошти на нове вкрай необхідне для городян відділення відсутні.

Медична галузь зараз у стадії реформування. У Щасті також з 1 січня відкрилось відділення первинної медичної допомоги, яке ще проходить етап свого становлення. Керівник Васютіна Інна Ігорівна пообіцяла повідомляти про діючі державні проекти підтримки хворих та нові програми державних та недержавних джерел. Ще досі, зі слів О.Г.Супруна не вирішена низка проблем матеріального забезпечення ЦПМД. Зокрема це стосується відсутності машини для виїзду до віддалених та лежачих хворих.

Головний лікар не забув відмітити здобутки медичного закладу. Почав він з відремонтованого дитячого стаціонарного відділення, в якому пройшла заміна старого обладнання та меблів. Завідуюча дитячим відділенням Шека Світлана Геннадіївна розповіла, як надається допомога дітям Щастя та прилеглих населених пунктів. На чинний час на лікування приймають усіх дітей, навіть немовлят, тому що для цього створені усі необхідні умови. Все менше лікується діточок у Лисичанську, на базі обласної дитячої лікарні, крім особових випадків, котрі потребують допомоги вузькопрофільних фахівців з відповідним стаціонарним оснащенням. Все частиш батьки відмовляються від госпіталізації своїх дітей в Лисичанськ, бо у Щасті їм надають усю потрібну допомогу та якісне лікування. Зі слів завідувача, на краще змінилось інформаційне спілкування педіатрів області. Вони регулярно зустрічаються на медичних форумах та влаштовують відео-конференції, на яких обговорюють складні випадки та розробляють план лікування маленьких пацієнтів. Шека С.Г. поділилася новиною, яка важлива та приємна, в першу чергу, для маленьких пацієнтів. Це будівництво ігрового майданчика на території лікарні за участю ДТЕК з проектом «Місто своїми руками».

Також за рахунок обласного бюджету (1,5 млн. грн.) в поточному році будуть закінчені роботи по будівництву патологоанатомічного відділення. На його базі розгорнеться гістологічна лабораторія, судово-медична експертиза, патологоанатомічна лабораторія, з сучасним оснащенням та кваліфікованими спеціалістами. Головний лікар висловлює надію, що знайдуться кошти на закінчення ремонту приміщень Щастинської лікарні, закупку обладнання, спрямованого, поперед всього, на продовження життя  громадян, щоб медична реформа не тільки надавала можливість обмеженої первинної допомоги, а і могла надати весь потенціал сучасної медицини для кожного хворого.

Напередодні професійного свята головний лікар сказав чимало доброго про підпорядкований йому колектив. Звичайно буде нагородження кращих працівників, професіоналізм та сумлінна праця яких будуть відзначені відзнаками місцевої влади. Супрун О.Г. назвав поіменно тих, кого будуть нагороджувати в цьому році з нагоди професійного свята: Столярова Т.М. - завідувача лікаря-фізіотерапевта фізіотерапевтичного кабінету, Шевченко Т.В. – старшу сестру медичну терапевтичного відділення, Сусліну Н.В. – фельдшера станції швидкої та невідкладної медичної допомоги Щастинської підстанції ЛМСШМД, Логозінського О.О. – лікаря офтальмолога, Сегеду О.М. – лікаря стоматолога, Несвіт М.М. – лікаря терапевтичного відділення.

Попереду День медичного працівника, коли самі найкращі привітання за тяжку працю людей найнеобхіднішої  професії будуть висловлені вдячними пацієнтами. Зі святом вас, дорогі люди у білих халатах! Будьте щасливі, родинного затишку вам, злагоди, натхнення та професійних досягнень!

 

 

Виконавчий комітет Щастинської міської ради