Строкова військова служба – конституційний обов’язок кожного громадянина

2018-05-07

Строкова військова служба – конституційний
обов’язок кожного громадянина.

Захист Вітчизни є конституційним обов’язком кожного громадянина. Так, стаття 65 Конституції України зазначає – захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.
Навесні поточного року в Україні розпочався черговий призов на строкову військову службу. З 01 березня 2018 року набрав чинності п.1 ст. 3 Указу Президента України “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році” від 15.02.2018 року № 33/2018 щодо призову громадян України на строкову військову службу у квітні – травні 2018 року. Слід звернути увагу на той факт, що призову на строкову військову службу (виклику на призовні комісії) підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку.
Відповідно до пп. 8 п. 7 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28.08.2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, уведеного в дію Указом Президента України від 24.09.2014 року № 744, МО України разом із НГУ, ДССТ визначено вжити заходів щодо унеможливлення залучення військовослужбовців строкової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.
Слід зауважити, що для призваних на строкову військову службу громадян України забезпечено належні умови. Перш за все, при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень). Також військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та військовою формою одягу згідно з встановленими нормами. Наступним, на що може розраховувати призовник, є щомісячна виплата у розмірі від 154 до 245 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби. Також при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від в/звання і посади). Для в/службовців з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.). Враховуючи те, що особи, призвані на строкову військову службу перебувають на повному державному утриманні, ці виплати, у порівнянні з грошовим забезпеченням військовослужбовців строкової служби в інших країнах світу, достатні для здійснення підтримки молодого поповнення.
Окрім перелічених гарантій також існують і інші переваги, а саме:
• їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);
• час проходження строкової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
• за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток, за умови офіційного працевлаштування до призову;
• за ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
• після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірі, визначеному діючим законодавством;
Також існують і інші соціальні пільги, передбачені діючим законодавством.
Окрім соціальних пільг, які надаються військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, “строковики” мають змогу отримати військово-облікову спеціальність при навчанні в навчальних центрах і у військових частинах. Після закінчення служби вони стають на облік у військових комісаріатах і можуть призиватися, якщо це буде необхідно. З огляду на це головною метою призову на строкову службу є накопичення мобілізаційного ресурсу для подальшого здійснення захисту Вітчизни.
Враховуючи викладене, закликаємо всіх сумлінно ставитися до виконання свого обов’язку перед Вітчизною та бути гідними громадянами своєї держави.