Спалювання сухих рослинних залишків – небезпека для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища

2018-04-12

Спалювання сухих рослинних залишків – небезпека для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища

Випадки спалювання сухого листя та трави в місті не рідкість. Зазвичай переважна більшість цих протиправних дій з боку мешканців спостерігається на присадибних ділянках у приватному секторі забудови.
Шкода від спалювання листя і сухої трави дуже велика. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Наприклад, при згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.
Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації сухої трави та листя є компостування. До того ж, використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.
Оскільки спалювання листя, сухої рослинності, відходів несе загрозу для навколишнього середовища, за такі дії передбачена адміністративна відповідальність. Правилами благоустрою території м. Щастя, затвердженими рішенням Щастинської міської ради № 47/6 від 15.05.2014, заборонено спалювати опале листя та траву. Відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою територій населених пунктів, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн. і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 грн.
Шановні громадяни! Відмовтеся від практики спалювання сухої трави – бережіть природу. Пам’ятайте, природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї.