Питання роздільного збору побутових відходів

2018-04-02

В даний час стан поводження з твердими побутовими відходами в Україні, особливо за умов урбанізації, знаходиться на незадовільному рівні. Основними проблемами у цій сфері є прогресуючий характер нагромадження відходів і посилення їх негативного впливу на довкілля й здоров’я людей.
Переробка та вторинне використання відходів знаходяться на досить низькому технологічному рівні з невеликою часткою відходів, що переробляються. Причинами є недостатнє сортування та низький рівень зборів за захоронення відходів. Разом з тим, екологічна культура поводження з відходами знаходиться на низькому рівні: моделі споживання не враховують вплив продукції на навколишнє середовище як фактор при купівлі товарів. За даними екологів, кожен українець щороку створює близько 220–250 кг твердих побутових відходів.
З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році.
Роздільне збирання як правило здійснюється шляхом розміщення у дворах житлового сектору, а також на вулицях населених пунктів різнокольорових контейнерів, куди мешканці можуть виносити окремі компоненти твердих побутових відходів. Але чи готові ми з вами до їх використання, взагалі до цивілізованого поводження з відходами? Чи досить висока наша екологічна культура, чи виховане в нас розуміння необхідності повсякденного зменшення кількості утворюваних відходів?
На сьогодні в м. Щастя КП «Жилбудсервіс» розробляє проекти реконструкції сміттєвих майданчиків під роздільне збирання відходів, а також проект реконструкції полігону з будівництвом сміттєсортувального цеху.
Реалізація цих проектів дозволить зменшити кількість захоронення побутових відходів, розширити потужності із збирання, заготівлі відходів, їх використання як вторинної сировини у господарській діяльності; оновити контейнерне господарство, облаштувати прибудинкові контейнерні майданчики; впровадити роздільне збирання ТПВ.
Попри те, що в місті ще не реалізовані проекти роздільного збору побутових відходів, мешканцям вже сьогодні потрібно звикати до «чистоти по-європейськи» і починати сортувати сміття вдома, здавати у пункти прийому пластик, скло, папір та більш розумно ставитись до упаковок і пакетів, не змушуючи дім потопати у поліетилені.
Сортувати сміття — справа дуже клопітка, але і дуже корисна. І якщо підійти до цього відповідально, то дуже скоро ми побачимо результат. Це повинно стати нормою нашого життя, тоді можна буде говорити про особистий вклад кожної людини у збереження навколишнього середовища не тільки нашого міста, а й нашої планети.