Перші провісники весни – первоцвіти

2018-03-06

Хоч зима на завершення знову накрила білим килимом усе навколо, перші провісники весни – первоцвіти уже дали про себе знати і чекають остаточного пробудження.

Першоцвіти в Щастинських лісах

Першоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітують наприкінці зими та на початку весни: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів (крокуси), проліска дволиста, примули та ін.


Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – це ми з вами!
Хоча деякі первоцвіти досить поширені на нашій території, але загалом вони є рідкісні, знаходяться на межі зникнення, і взяті під особливу охорону держави, занесені до Червоної книги України. Тобто за жодних обставин збір та торгівля ними заборонені і караються законом. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією квітів.