Легалізація заробітної плати є пріоритетним питанням у роботі Пенсійного фонду, – брифінг

2018-10-31
Легалізація заробітної плати є пріоритетним питанням у роботі Пенсійного фонду, – брифінг
 

Про стан пенсійного забезпечення на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Наразі в області обслуговується 347 тис. пенсіонерів, пенсія виплачується 319, 1 тис. З них 157 тис.  – внутрішньо переміщені особи.

Вона нагадала, що у 2018 році страховий стаж для нарахування пенсії становить 25 років. А вже з 1 січня 2019 року необхідно буде мати 26 років стажу.

Для виплати пенсій на Луганщині щомісячно необхідно 1,130 млрд гривень. Тож, цього року з січня по вересень включно виплачено 9,7 млрд гривень. Проте в бюджет Пенсійного фонду за цей період від роботодавців надійшло близько 2 млрд гривень.

Тому легалізація заробітної плати, як відзначила Ольга Шарунова, є пріоритетним питанням у роботі фонду. Перш за все – це вирішення багатьох соціальних питань громадян України.

«Пенсійним фондом проведено ряд заходів з легалізації заробітної плати. Наше завдання – вимусити роботодавців сплачувати страхові внески. За цим напрямом фонд активно співпрацює з Державною фіскальною службою, управліннями з охорони праці, правоохоронними органами», – сказала Ольга Шарунова.

Як результат, на сьогодні в області зареєстровано 1300 нових робочих місць.

Важливо, що ПФУ розширяє спектр послуг для громадян. Так, на Луганщині вже діють 38 віддалених робочих місць працівників Пенсійного фонду, які охоплюють 57 % пенсіонерів області. Ряд з них утворено у населених пунктах, розташованих уздовж лінії розмежування. Зокрема, у Щасті, Трьохізбенці, Красній Талівці, Валуйському, Тошківці, Гірському, Золотому.

Там можна отримати практично усі послуги фонду, крім оформлення заяви на призначення пенсії.

Зазвичай пенсіонери замовляють там довідку про заробітну плату, про страховий стаж, отримують інформацію щодо механізму нарахування та розрахунку пенсії.

Ольга Шарунова акцентувала увагу, що електронні пенсійні посвідчення зараз оформлюються не тільки для внутрішньо переміщених осіб, а й для усіх інших. Їх видають у вигляді платіжної картки, якою можна скористуватися у всіх банках на території України.

Значно розширено спектр електронних послуг, що надаються ПФУ через відповідний портал електронних послуг. Це дозволяє, маючи доступ до мережі Інтернет, дізнатися поточну інформацію про свою пенсійну справу.

До речі, триває процес інвентаризації пенсійних справ. З липня 2019 року почнеться їх оцифровка – у майбутньому ці документи будуть доступні на порталі електронних послуг.

 

За інформацією прес-центру Луганської ОДА