3 грудня в Україні відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю

2021-12-03

Указом Президента України від 3 грудня 2015 року № 678/2015 „Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю” установлено, що Міжнародний день людей з інвалідністю відзначається в Україні що року 3 грудня.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав людей з інвалідністю, що сприятиме їх інтеграції у життя суспільства.

В Щастинській громаді наразі проживає 180 людей з інвалідністю в тому числі 31 дітина з інвалідністю, які потребують особливих освітніх потреб та посиленої уваги.

Для організації надання соціальних послуг дітям та особам з інвалідністю в Щастинській міській ВЦА працює Відділ соціального захисту населення та Центр надання адміністративних та соціальних послуг (ЦНАП), фахівці якого надають консультації та допомогу в оформленні та переоформлені всіх видів документів, включаючи оформлення документів на реабілітацію та протезування. Створений та успішно функціонує центр надання соціальних послуг (терцентр), працівники якого здійснюють постійний нагляд та соціально-психологічну підтримку людей з інвалідністю та осіб похилого віку, які не здатні до самообслуговування.

Держава взяла на себе та виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення осіб з інвалідністю, створення для них гідних умов життя, конституційно гарантуючи рівні з іншими громадянами можливості для участі в основних сферах життя, наша ж задача, як суспільства – враховувати та поважати права кожної людини, не перешкоджати втіленню простих мрій, можливості жити повноцінним життям.

Кожному з нас, необхідно замислюватися над непростою долею людей з вадами здоров'я не тільки у цей день, а постійно, не забуваючи про те, що поруч з нами живуть люди з особливими потребами, яким необхідна допомога, увага та підримка.

Люди з інвалідністю – це не просто певна категорія людей. Це окреме життя. Окрема історія. Окремі людські надії на те, що все буде добре!