Комплектування формувань територіальних громад тероборони здійснюватиметься на добровільній основі, – командир ОТУ «Північ» Дмитро Красильников.

2022-01-19
Про це під час пресбрифінгу в облдержадміністрації сьогодні, 19 січня, розповів командир ОТУ «Північ» Дмитро Красильников.
Інформуючи про організацію в області територіальної оборони, він нагадав, що із 1 січня набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», відповідно до якого формуються сили територіальної оборони як окремий рід сил ЗСУ.
«Тероборона – це система управління держави в цілому, областей та районів в умовах надання відсічі збройній агресії. Керівниками зони територіальної оборони можуть бути Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голова обласної державної адміністрації, голова Київської, Севастопольської міської державної адміністрації або керівники відповідної військово-цивільної або військової адміністрації у разі її утворення», – повідомив спікер.
Керівником району територіальної оборони є голова районної державної адміністрації, штабу зони територіальної оборони – командир бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України, штабу району територіальної оборони – командир батальйону Сил територіальної оборони Збройних Сил України.
Комплектування добровольчих формувань територіальних громад здійснюється на добровільній основі відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
До складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.
Підіймалося й питання стосовно військового обліку жінок. Як відомо, у грудні 2021 року набув чинності наказ Міністерства оборони України, який суттєво розширив перелік професій, після одержання яких жінкам доведеться стати на військовий облік. Загалом, до цього списку потрапило 35 фахових напрямів.
«Є низка професій, де жінки були зобов’язані перебувати на військовому обліку і раніше. Як приклад, це медичні працівники. Наразі цей перелік лише розширили», – зазначив він.
Щодо несення жінками військової служби в зоні проведення ООС Дмитро Красильников зазначив – їх нараховується до 10 відсотків від особового складу, зокрема тих спеціальностей, в яких жіночі навички переважають над чоловічими.
На запитання стосовно повідомлень щодо концентрації військ РФ вздовж російсько-українського кордону, Дмитро Красильников відповів, що керівництвом держави відпрацьовуються всі варіанти відповіді на сценарії, які можуть виникнути.
Відносно організації заходів щодо мінної безпеки він розповів, що під час святкових заходів в області облаштовують спеціальні майданчики стосовно мінної безпеки, де кожен громадянин може ознайомитися із муляжами відповідних засобів та пристроїв.
Крім того, постійно проводяться зайняття в рамках національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Зокрема, лише із вересня по грудень відбулося 86 таких заходів в області.
 
За інформацією Луганської ОДА